Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Max Muselmann

Zorg in Zicht beschikbaar voor alle huisartsen en patiënten in de regio Den Haag

16 september 20223 minute read

Na een succesvolle proefperiode wordt het oognetwerk Zorg in Zicht verder uitgebreid. Vanaf 1 september kunnen alle huisartsen in de regio Den Haag hun patiënten die last hebben van een vijftal vooraf bepaalde oogklachten doorsturen naar een aangesloten optometrist in de buurt. De patiënt kan hierdoor sneller en vaak ook dichter bij huis worden geholpen.

Het oognetwerk Zorg in Zicht is een unieke samenwerking tussen huisartsen, optometristen, en de ziekenhuizen Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en het HagaZiekenhuis met steun van de zorgverzekeraars CZ en Menzis. Om de oogpatiënt in de regio sneller te helpen, stuurt de huisarts een patiënt met niet gecompliceerde oogklachten niet meer naar de oogarts voor oogonderzoek, maar naar de optometrist. Dat levert de patiënt veel op. Zo heeft de patiënt sneller en dichter bij huis een afspraak en gaat het onderzoek niet ten koste van het eigen risico. Een bij Zorg in Zicht aangesloten optometrist kan de patiënt vaak al binnen twee weken helpen. Patiënten met meer complexe oogklachten kunnen direct worden doorverwezen door naar de oogarts.

Dankzij de uitbreiding van het netwerk kunnen in de regio Den Haag (Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Rijswijk) jaarlijks meer dan 60.000 patiënten met oogklachten sneller worden geholpen. “Bijna 80 procent van de patiënten kon tijdens de proefperiode door de optometrist worden geholpen. In de meeste gevallen bleek een bezoek van een patiënt aan het ziekenhuis niet meer nodig,” vertelt projectleider Ghislaine van den Berg. “Door het oognetwerk nu open te zetten voor alle huisartsenpraktijken, wordt oogonderzoek bij de optometrist voor nóg meer inwoners van de regio Haaglanden sneller toegankelijk.”

De optometristen bij de aangesloten optiekzaken zijn speciaal opgeleid om de gezondheid van de ogen te controleren en eventuele afwijkingen in een vroeg stadium te herkennen. Van den Berg: “Als het nodig is, kan de optometrist via een teleconsult overleggen met een oogarts in het ziekenhuis. Specialistische kennis is dus altijd binnen handbereik.” Waar nodig kan de patiënt met complexere oogklachten (alsnog) doorverwezen worden naar de oogarts.

Zorg in Zicht was in juni een van de finalisten van de Samenwerkende Topklinische Opleidingsziekenhuizen STZ-innovatiechallenge 2021/2022 en won daarmee 8.000 euro om te kunnen investeren in doorontwikkeling en uitbreiding van het project. De samenwerking tussen de eerste- en tweedelijnszorg met als doel de patiënt zo goed en zo dicht mogelijk bij huis te helpen, werd als een van de sterke punten gezien.

Het optometrisch consult wordt alleen vergoed met een verwijzing van een huisarts aangesloten bij huisartsenkoepels Arts en Zorg, Hadoks en SHG. Op deze manier zijn er voor de patiënt dus geen kosten verbonden aan het onderzoek.

De deelnemende organisaties aan oognetwerk Zorg in Zicht zijn: Huisartsenkoepels Arts en Zorg, Hadoks en SHG, de oogartsen van Haaglanden Medisch Centrum en HagaZiekenhuis en de optometristen en opticiens van: City Lens Den Haag, Beter Zien, Hanrit Opticiens & Audiciens, Iris Optiek Frederik Hendriklaan, Iris Optiek Voorburg, Opticus oogzorg & optometrie, Oogwereld Torica Rijswijk, Oogmerk Tunderman, Van Erkelens Optiek Den Haag.

Tags

Den HaagOognetwerkOogpatiëntenRegioZorgZorg in Zicht
Gerelateerde artikelen
Back To Top