Skip to content

GroenLinks Wassenaar streeft naar een circulaire economie

21 september 20222 minute read

We hebben met elkaar afgesproken dat we in 2050 een circulaire economie hebben. Wat is een circulaire economie en waarom is dit belangrijk? Met de toenemende wereldbevolking neemt de vraag naar grondstoffen toe en tegelijkertijd neemt de voorraad aan grondstoffen af. Daarnaast zorgt toenemende consumptie ook voor toename van afval en uitstoot. Een circulaire economie wordt ook wel een kringloopeconomie genoemd.

Men gaat efficiënt om met alle grondstoffen door de grondstoffen niet uit te putten, maar opnieuw in te zetten voor productie of hergebruik. In deze economie bestaat (vrijwel) geen restafval. Daar kunnen wij Wassenaarders al zelf mee aan de slag door onze spullen niet zomaar weg te gooien maar ervoor te zorgen dat het hergebruikt wordt (reuse of recycle).
Een stap daarvoor is het principe reduce. Dat is consuminderen, minder kopen en meer hergebruiken.

Het boek “De Verborgen Impact” van Babette Porcelijn geeft een top 10 ‘verborgen uitstoot broeikasgassen’. Hierin is te lezen dat spullen een behoorlijke impact hebben op de verborgen uitstoot van broeikasgassen. Raadslid Susanne van Eps-Habibe: “om zelf onze eigen voetafdruk te verminderen en voor de Aarde te zorgen, is consuminderen het beste wat we zelf kunnen doen. Daarom ga ik de uitdaging aan om een jaar lang niks nieuws te kopen. Het is best wel een pittige uitdaging maar gelukkig bestaan er allerlei initiatieven om te helpen, zoals het huren van kleding”.

Een ander inwonersinitiatief is Trash & Treasures. A.s. weekend van 23 tot 25 september wordt dit georganiseerd in de wijk Groot Deijleroord door de Groene Meent en wijkgemeenschap Groot Deijleroord samen met de gemeente en Avalex. Verschillende straten zijn door de gemeente uitgekozen waar de inwoners de spullen die ze niet meer gebruiken maar die nog wel waarde hebben (dus geen grofvuil) op hun stoep kunnen plaatsen. Tegelijkertijd kunnen buurtgenoten en alle andere Wassenaarders rond snuffelen en meenemen wat voor hun van waarde is. Zo worden spullen niet weggegooid maar hergebruikt en zelfs opgeknapt.

Susanne van Eps-Habibe: “vorig jaar werd het in mijn wijk georganiseerd en ons kinderspeelgoed werd dankbaar meegenomen en zelf hebben we ook wat bruikbare spulletjes gescoord. Onze deurmat is bijvoorbeeld van mijn overbuurvrouw geweest”.

Doe je mee?
Meer informatie over Trash & Treasures is te lezen op website www.groenemeent.nl/trash-treasures

Foto: Susanne van Eps-Habibe: blauwe kast is van Trash & Treasures 2021 en wordt nu hergebruikt als Plantjesbieb (Deijlerhuis)

glduurzameeconomie

Tags

GemeenteraadGroenLinksIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top