Skip to content

Nieuwe tentoonstelling in het Katwijks Museum: De Vrouw, van Sluiter tot Cabellut

2 oktober 20222 minute read

Tot en met 10 december 2022 brengt het Katwijks Museum een nieuwe tentoonstelling, getiteld: De Vrouw, van Sluiter tot Cabellut. Het is een exclusieve, eenmalige tentoonstelling van werken uit een hoogwaardige particuliere collectie. Het zal de eerste en tevens laatste keer zijn dat deze schilderijen, bijna veertig in totaal van rond de twintig verschillende kunstenaars, in het openbaar bewonderd kunnen worden.

De rode draad van de geselecteerde kunstwerken is ‘De Vrouw’. Portretten, naakten, de vrouw met haar kinderen, mondaine vrouwen, schilders hebben zich op vele manieren door vrouwen laten inspireren. Willy Sluiter portretteerde zijn dochter in een chique kostuum, met haar hond. Evert Pieters schilderde zijn vrouw en kinderen in een Hollands binnenhuisje dat hij in zijn Blaricumse studio had nagebouwd.

Kees van Dongen biedt een prachtig portret van zijn vrouw en muze Augusta Preitinger en Isaac Israëls voelde zich juist weer aangetrokken door modinettes. De hedendaagse Duitse schilder Michael Triegel zet de kijker op het verkeerde been door zijn madonna af te beelden in de stijl van de vroege Renaissance.

Tot slot hangen er zes werken van de Spaanse kunstenares Lita Cabellut, die bij het Nederlandse publiek bekend werd als jurylid van het televisieprogramma ‘Project Rembrandt’.

Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende schilderijen door hun kleurgebruik, techniek en formaat. Haar grootste portret meet bijna 2,5 meter. Het verzamelaarsechtpaar achter deze collectie voelt zich gedreven door passie voor de kunst. Nu kunnen bezoekers van het Katwijks Museum in vervoering raken door deze werken.

Bezoek het Katwijks Museum. Nu ook geopend op zondagmiddag (12.00 – 17.00 uur).

Tags

De VrouwKatwijkKatwijks MuseumKunstverzamelingRegioTentoonstelling
Gerelateerde artikelen
Back To Top