Skip to content
Afbeelding ter illustratie. Fotocredit: wiki.ovinnederland.nl/Creative Commons

Deze week staking buschauffeurs in het streekvervoer

18 oktober 20222 minute read

Vakbond FNV roept buschauffeurs op deze week te staken. Reizigers die deze week van woensdag tot en met vrijdag met de bus reizen moeten rekening houden met uitvallende ritten, zeggen vervoersbedrijven. De staking is door het hele land. Dat meldt de NOS

Chauffeurs in het streekvervoer hebben dit jaar al vaker gestaakt. FNV wil onder meer een compensatie voor de prijsstijgingen van 10 procent en een vermindering van de werkdruk. De roosters zijn onregelmatig en het ziekteverzuim is groot, zegt FNV.

Het conflict loopt al maanden. Vakbond FNV heeft de huidige cao nooit ondertekend. Omdat vakbond CNV dat wel heeft gedaan, in juni dit jaar, geldt de cao wel. FNV wil dat er betere afspraken worden gemaakt om de inflatie te compenseren en werkdruk tegen te gaan.

Impact nog onduidelijk
Hoeveel bussen uitvallen is niet van tevoren te zeggen, zeggen de werkgevers. Tijdens de eerdere stakingsdagen kon 70 procent van de ritten wel doorgaan, al verschilde dat wel per regio. Zo wordt in regio’s met meer CNV-leden onder de chauffeurs meer gereden.

Op de dagen zelf wordt duidelijk wat de omvang van deze staking is, zeggen de werkgevers. Dat hangt ook af van de stakingsbereidheid van de chauffeurs. Volgens vakbond FNV komt 70 tot 80 procent van het streekbusvervoer stil te liggen als al hun leden meedoen. De werkgevers laten weten dat ze niet in gesprek gaan met FNV over de huidige cao, omdat die al geldt. De huidige cao loopt tot eind dit jaar. De gesprekken voor de nieuwe cao liggen stil omdat de werkgevers niet in gesprek willen zolang de stakingen voortduren. 

Bron: NOS.nl

Tags

Openbaar vervoerRegioStakingStreekvervoerWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top