Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: PR

HartvoorWassenaar: AVALEX, eindelijk beter nieuws!

22 oktober 20223 minute read

HartvoorWassenaar heeft in 2017 als enige partij in de raad tegen “het nieuwe inzamelen” gestemd. Het nieuwe inzamelen stond voor het thuis scheiden van afval. 
De nadelen van dat voorscheiden (thuis) zijn nagenoeg bekend.

HartvoorWassenaar was vanaf het begin tegen voorscheiden en vóór het scheiden achteraf, door de afvalverwerker. Dat was veel efficiënter en goedkoper. Bovendien werd het afval véél beter gescheiden dan wanneer dat thuis gebeurt. Ruim anderhalf jaar geleden is Wassenaar weer terug op het oude systeem. Wij zijn daar blij mee, lang voor geknokt. Wel is het zo dat in delen van Wassenaar grote verzamelcontainers zijn geplaatst waar je afval kunt dumpen. Sommigen vinden dat goed, anderen (o.a. ouderen) zijn daar niet zo blij mee. Maar het voorscheiden is daar ook afgeschaft.
Dus nu wordt het afval goed gescheiden, maar dan door de afvalverwerker. Met veel betere resultaten.
 
Door al het geëxperimenteer vanaf 2017, liepen de kosten op. Betaalde een twee- of meerpersoonshuishouden in 2019 nog €379,32 per jaar, In 2022 was het gestegen tot €491,40. In een paar jaar een stijging van 30%. En ieder jaar ging het verder omhoog.
Nadat  het “voorscheiden” was beëindigd hebben we het op ons genomen om de kosten weer onder controle te krijgen.
 
HartvoorWassenaar is er voor alle Wassenaarders. En door de enorme verhogingen van de jaarlijkse “afvalstoffenheffing” (hoogste in Nederland) begon het bij ons te knagen.  
 
Het voelt niet goed wanneer een echtpaar ergens in een flat in Wassenaar het zelfde (hoge) bedrag betaalt als andere Wassenaarders. Terwijl ze veel minder afval hebben en het zelf ook nog eens naar een verzamelcontainer moeten brengen. En tegelijkertijd een huishouden elders in Wassenaar veel meer afval produceert en het ook nog van huis wordt afgehaald.

Bij dit soort bedragen moet je nadenken wie welke kosten veroorzaakt. En daarbij speelt een rol hoeveel kilo afval je produceert en wat de kosten van het ophalen zijn. En dan zie je verschillen in kosten.
 
Daarom hebben we een verschil in tarieven aangebracht. Een heel klein stapje, maar meer om te leren hoe het werkt voor de toekomst. En zeer belangrijk, we hebben de tariefstijging heel minimaal weten te houden.
Een twee persoonshuishouden in een gelaagde woning (flat) krijgt 0% verhoging in 2023 voor het afhalen van huisafval. Alle andere Wassenaarders krijgen een verhoging van 2%, ruim onder de inflatie en veel minder dan in andere gemeentes.
 
HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide. Het klopt
 
 

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top