Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar en ons eigen ambtelijk apparaat

31 oktober 20223 minute read

Mensen vertellen ons, voor de verkiezingen, dat ze vinden dat het groen niet goed wordt onderhouden. En dat stoepen en wegen ook beter onderhouden moeten worden. Ook horen we regelmatig dat wanneer je een melding doet bij de gemeente er vaak niets gebeurt.

Tijdens de verkiezingen zeggen we dat we daar iets aan gaan doen. En vervolgens doen we wat we zeggen. De meeste mensen begrijpen dat zoiets geld kost.

En als je er wat aan doet, dan wordt dat ook voelbaar. Het gaat er, na verloop van wat tijd, beter uit zien.

Wanneer we vinden dat er een verantwoordelijk financieel beleid gevoerd moet worden, dan doen we dat met redenen. We willen dat Wassenaar geen schulden aangaat, want als je daar eenmaal aan begint, dan wordt het lastig om die niet steeds verder te laten oplopen.

Maar vooral is het niet goed, wanneer je de spaarpot en je reserves opeet voor de jaarlijkse uitgaven. Je holt zo je reserves uit. Want die reserves en dat geld zijn nodig voor investeringen in scholen, wegen, riool, sportvelden, groen en nog veel meer dingen die we in Wassenaar willen en nodig hebben. En als je het wel op maakt dan moet je uiteindelijk toch geld lenen voor je investeringen.

Dus we willen dat de jaarlijkse uitgaven gelijk zijn aan de jaarlijkse inkomsten. Bezuinigen is een mogelijkheid, maar wanneer je al tot op het bot bezuinigd hebt, dan wordt verder bezuinigen moeilijk.

En dan tot slot ons ambtelijk apparaat. Het is te makkelijk om te roepen: nog minder ambtenaren. Voorbeeld. We hadden een aantal jaren geleden 15 ambtenaren op onderhoud groen. Nu hebben we er nog 9. Om het fatsoenlijk te doen hebben we er 19 nodig. Maar moeten we er nog even 2 afhalen en alle groen in ons dorp laten onderhouden door 7 mensen? Het zijn overigens dezelfde mensen die ’s winters er voor zorgen dat onze wegen sneeuwvrij en begaanbaar blijven.

Er is te veel bezuinigd op ons ambtelijk apparaat. Te veel mensen zijn met hun kennis en kunde weggegaan. Een aantal essentiële functies is niet bezet. De werkdruk is (te) hoog. Het is niet goed georganiseerd. En dan dreigt dat je een aantal (wettelijke) taken niet kunt uitvoeren. Niet handig, wanneer je zelfstandig wil blijven.

Wat we willen is een klein, breed en intelligent ambtenaren apparaat dat goed geleid wordt. We hebben vanaf nu 4-5 jaar nodig om het goed op te bouwen.

We werken er hard aan. Maar het kost ook geld.

Want we willen een sterke gemeente.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide. Het klopt

Tags

HartvoorWassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top