Ruim dertig politici en natuurbeschermers uit de regio rondom Meijendel & Berkheide bezochten onlangs een inspiratieavond van Stichting Hart voor Meijendel. Centraal stond de vraag, hoe de recreatiedruk in het kwetsbare Natura 2000 gebied verminderd kan worden. De belangrijkste conclusie: om de natuur te beschermen, moet er meer ruimte komen voor recreatie in een bufferzone rondom het gebied. Daarvoor is regie gewenst. Aanwezigen wezen de provincie aan als partij om deze regie te nemen.
Tijdens de avond vertelden inspirerende sprekers hoe op de Veluwe en in Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NPZH) allereerst een onderzoek werd gedaan naar de draagkracht van de natuur. Dat bepaalde waar recreatie mogelijk was. In NPZH aan de rand van Bloemendaal, worden daarbij de landgoederen, bossen, weidegebieden en stadsranden rondom het duinengebied gebruikt om de recreatiedruk te spreiden. Doel is op basis van recreatiebehoefte (rust zoeken, natuur genieten, spelen, fietsen, sporten), bezoekers te geleiden naar speciaal daarvoor ingerichte gebieden.
Bestuurslid Adrienne d’ Engelbronner: “We vinden de aanpak van NPZH een mooi voorbeeld. We denken dat er één gebiedsvisie moet komen voor de groene zone tussen Wassenaar en Katwijk, het veenweidegebied aan de oostrand van Wassenaar, de landgoederen en de zuidrand met Renbaan Duindigt. Door uit te zoomen naar een groter gebied, kun je samen met bewoners en belanghebbenden bekijken of er alternatieven voor Meijendel & Berkheide zijn.
En wellicht zijn dat dan alternatieven waar meer mensen baat bij hebben. Denk aan de ondernemers in het centrum van Wassenaar, agrariërs die door de stikstofplannen een extra inkomstenbron zoeken of de Renbaan Duindigt die een aanvullende functie zoekt nu de rensport steeds vaker elders plaats vindt.”
Stichting Hart voor Meijendel is inmiddels met een groot aantal belanghebbenden in gesprek om zo’n bufferzone mogelijk te maken. “We hebben gesproken met gedeputeerde Potjer van de Provincie die positief reageerde. En we hebben binnenkort een afspraak met wethouders van de gemeente Wassenaar. We hebben ook gesproken met recreatieondernemers, landgoedeigenaren en de Renbaan Duindigt en voelen dat er veel energie loskomt.
Iedereen lijkt te willen bijdragen aan een leefbare woonomgeving en behoud van kwetsbare natuur. Extra bijzonder is het, dat we na onze inspiratieavond een uitnodiging kregen van de directeur van Dunea. Ons uiteindelijke doel is om Meijendel een stilte- en rustgebied te laten zijn, waarin de natuur centraal staat. Dat zal een koerswijziging van Dunea vragen. Daarover gaan we graag in gesprek.”