Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: PR

HartvoorWassenaar: Zeer Verwarrend. Onmogelijk!!

17 november 20223 minute read

Het is wel een heel verwarrende situatie. Eigenlijk is er niets gebeurd. We hebben een goedgekeurde begroting. De coalitie is er (op papier) nog steeds. De wethouders zitten op hun plek en doen hun werk. Alleen: We hebben een begroting die niemand wil. En het onderling vertrouwen met de VVD heeft ongelooflijke schade opgelopen.

Maar bovenal, de mogelijkheid om een start te maken met

– het verbeteren van de dienstverlening aan de Wassenaarders,
– de verbetering van de financiële positie van Wassenaar en
– het op voldoende sterkte brengen van het bestuur van Wassenaar

is naar ergens in de toekomst verwezen.

HartvoorWassenaar wil na jaren modderen weer vooruit met Wassenaar. En daar hebben we onze nek voor uitgestoken. De kiezers hebben ons een sterk mandaat gegeven. Onze verkiezingswinst was duidelijk.

Op 28 juni is een coalitieakkoord getekend door HartvoorWassenaar, Lokaal Wassenaar! GroenLinks èn de VVD. Daar is door de vier partijen grondig over gesproken.

Voor wat betreft de OZB vroegen we ons af wat nodig is voor de toekomst van Wassenaar. De conclusie was dat een verhoging van de OZB met 20% noodzakelijk is. En ook daarover waren alle partijen het eens. Gemiddeld €152 per woning per jaar. Per 2023.
Het maakt een ambitieus coalitieakkoord mogelijk met veel goede dingen voor Wassenaar.

Op 28 oktober, een aantal weken nadat het college de begroting aan de raad had gegeven, verraste de VVD ons met de mededeling dat ze voor 2023 een fors lagere stijging van de OZB wenst. Zelfs 0%. Ook moet direct begonnen worden met de steentjes in de Langstraat.
We begrepen hier niets van. We hebben toch net afspraken gemaakt? Er werden ook geen duidelijke redenen gegeven. Behalve dat het niet zou lukken om zo snel te beginnen met de verbeteringen. Pardon?

Tot 9 november is veel gewisseld tussen partijen. HartvoorWassenaar heeft in een uiterste poging om overeenstemming te bereiken voorgesteld de OZB verhoging te beperken tot 12,5%. We kennen het resultaat.

Uiteindelijk hebben we op 9 november met zeer grote tegenzin gestemd voor een begroting met 0% verhoging. Alle plannen voor 2023 en verder waren er uit geschrapt. Er was hoge druk om in iedere geval voor een begroting te zorgen. Voor 16 november. Anders zou de provincie ingrijpen. Dan sta je gewoon onder curatele. De slechtst denkbare situatie.

De verhoging van de OZB is een noodzakelijk middel voor een beter Wassenaar. We hebben de toeristenbelasting verdubbeld om niet alle lasten op de Wassenaarders af te wentelen.

Het is bizar om te zien dat de VVD tegen haar eigen begrotingsplan stemt.
We vragen ons werkelijk af wat het plan van de VVD is. Wat hebben ze voor ogen?
Hoe kan de VVD dit uitleggen? Hoe kunnen ze de puinhoop en schade die ze veroorzaakt heeft verantwoorden?
Waarom hebben ze een coalitieakkoord waar hun eigen handtekening onder staat de grond in geboord?
En hoe moet je de begrippen “betrouwbaar” en “vertrouwen” bij de VVD nog definiëren?

Als sterke lokale partij hebben we maar een ding voor ogen. Het belang van de Wassenaarders en Wassenaar. Op korte en op lange termijn. We hebben een visie en een plan. We blijven aan het werk met het team HartvoorWassenaar. Als grootste partij in Wassenaar.
Hoe verder? Daar gaan we de komende weken heel hard aan werken.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide. Het klopt

 

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top