vrijdag 27 mei 2022

R Rubrieken

De nieuwe coalitie, stenen of mensen?

In verschillende Wassenaarse media worden, nu de verkiezingen achter de rug zijn en de uitlagen bekend zijn, suggesties gedaan over de samenstelling van ons nieuwe college; welke politieke partijen kunnen samen een coalitie vormen? Geen van deze suggesties heeft het over de keuze van de Wassenaarders voor een conservatieve of progressieve politieke visie op ons dorp.

Grofweg gezegd hebben we twee mogelijkheden: Gaan we nu alweer voor een miljoen nieuwe stenen in de Langstraat leggen, bestraten we opnieuw de Storm met andere dorpssteentjes, en leggen we weer voor twee ton aan verkeersdrempels op de Hogeboomseweg om ze daarna weer weg te halen? Of kon dat geld beter besteed worden?

Zoals aan buurthuizen die helaas wegbezuinigd moesten worden, aan een museum voor Wassenaarse kunst en historie, aan energieneutraal bouwen, en aan collectief en kleinschalig wonen die koophuizen vrijmaakt voor jonge gezinnen? Vroeger zeiden we; gaan we over links of over rechts? Je zou ook kunnen zeggen; houden we alles bij het oude en blijven we ons geld op straat gooien of gaan we slagen maken voor een sociale en ecologisch duurzame toekomst?

Ik denk dat het vooral aan het CDA en D66 voor welke richting zij kiezen: zij kunnen een meerderheid maken bij links of bij rechts, bij conservatief of progressief, bij stenen of bij mensen. De voornamelijk rechts georiënteerde partijen hebben acht zetels (VVD + LW), de meer links georiënteerde hebben ook acht zetels (HvW, GL-W + PvdA). Om een meerderheid voor een menswaardige coalitie te krijgen, hoop ik dat CDA (sociale duurzaamheid) en D66 (ecologische duurzaamheid) zich aansluiten bij Hart voor Wassenaar, de partij die bij de verkiezingen de meeste winst behaalde; opdat we in Wassenaar een betere balans krijgen tussen stenen en mensen.

Thea Messemaker