Ga naar hoofdinhoud
Archieffoto

Jaarwisseling HMC weer net zo druk als voor de coronaperiode

1 januari 20232 minute read

Op de Spoedeisende Hulp van HMC zijn op oudjaarsnacht 14 mensen geholpen die gewond zijn geraakt door vuurwerk. Het was een jaarwisseling die qua drukte vergelijkbaar was als vóór de coronaperiode. Burgemeester Jan van Zanen bracht in de nacht een bezoek aan HMC om zijn dank uit te spreken aan de zorgmedewerkers die zich hebben ingezet om oud en nieuw zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Door het vuurwerkverbod en de andere coronamaatregelen waren de afgelopen twee jaarwisselingen voor de SEH van HMC anders dan gebruikelijk. “Het was dit jaar weer een jaarwisseling zoals we die ook voor coronaperiode gewend waren,” zegt zorgmanager Frans de Voeght van de SEH. “Er kwamen vooral patiënten met letsels aan handen, ogen en oren. Er is één persoon met ernstig letsel binnengebracht. Hij is door vuurwerk een vinger kwijtgeraakt en moest vannacht worden geopereerd.”

Extra collega’s

In totaal werden op de SEH van HMC Westeinde, een van de grootste spoedeisende hulpen van Nederland, vanaf 12 uur ’s nachts meer dan 60 patiënten behandeld. 14 van deze patiënten hadden letsel door vuurwerk. Bij 20 patiënten die op de SEH werden behandeld was sprake was van geweld of alcohol. Zoals elk jaar is HMC extra goed voorbereid om oud en nieuw goed en veilig te laten verlopen. “We hebben ook dit jaar veel extra collega’s ingeroosterd zodat we de drukte goed konden opvangen en veel mensen konden helpen,” vertelt Frans de Voeght.

Onder de indruk

Martijn Wiesenekker, lid raad van bestuur, was onder de indruk toen hij op nieuwsjaarsochtend een ronde maakte in het huis om collega’s te bedanken voor hun inzet en hen het beste voor het nieuwe jaar toe te wensen. “Alle collega’s in HMC hebben weer ongelooflijk hard gewerkt om de beste zorg te leveren. Het is een teamprestatie. De beveiliging en de receptie gaf aan dat de nacht in een drukke maar goede sfeer is verlopen. Dat is ook zeker een compliment waard.”

Oudjaarsnacht is één van de drukste nachten op de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde, dat niet alleen voorbereid is op vuurwerkslachtoffers, maar als level-1 traumacentrum ook capaciteit heeft voor andere acute zorg zoals slachtoffers van ernstige ongelukken. “Want uiteraard gaat alle acute zorg, ook tijdens oud en nieuw, altijd door.”

Tags

Den HaagHMC HaaglandenJaarwisselingMedisch nieuwsRegio
Back To Top