Skip to content
Fotocredit: Museum Naturalis

Museumbezoekers kijken mee met het opzetten van mega-bever

2 januari 20232 minute read

De gigantische bever die afgelopen november is gevonden krijgt een vaste plek in de wetenschappelijke collectie van Naturalis. Deze week kunnen museumbezoekers met eigen ogen zien hoe de bever wordt onderzocht en opgezet.

Afgelopen november is in Ouderkerk aan den IJssel een uitzonderlijk grote bever gevonden. De bever (Castor fiber) is ongeveer 1.30 meter lang en weegt wel 40 kilo. Daarmee is het naar weten de grootste bever ooit gevonden in Nederland. Dit bijzondere exemplaar wordt vereeuwigd in de wetenschappelijke collectie van Naturalis. Om het dier daarvoor geschikt te maken, moet het worden opgezet, en dat opzetten is een spectaculair en leerzaam proces dat we graag met ons publiek willen delen.

Bijzondere bever als balg

Naturalis-preparateur Becky Desjardins zal de bever wetenschappelijk opzetten. Dit betekent dat hij niet in een levende houding wordt geprepareerd, maar als los geprepareerde huid gevuld met watten. Oftewel, als balg. In deze langgerekte, platte vorm kan het stoffelijk overschot van het knaagdier over honderd jaar nog steeds onderzocht worden.

Omdat de bever zo groot is zijn er twee dagen voor uitgetrokken om het dier op te zetten, waarbij het publiek mee kan kijken: woensdag 4 en vrijdag 6 januari. Woensdag zal Becky de eerste snee maken. Voor ze dit doet zal ze nog verdere gegevens verzamelen over het dier, zoals de lengte en het gewicht. Ook zal ze de maaginhoud onderzoeken, een stukje weefsel afnemen voor DNA-onderzoek en proberen de doodsoorzaak te bepalen. De huid wordt uitgepluisd voor parasieten en de bijzondere beverkever (Platypsyllus castoris), want Naturalis is er voor álle biodiversiteit. 

Jasje uittrekken

Hoofd Ambulance van Centrum van Dierenhulpverlening Leon van Es heeft de mega-bever gevonden en zal beide dagen aanwezig zijn om te vertellen hoe dat ging. Ondertussen zal Becky de vrouwtjesbever ontdoen van al haar organen, en de huid als een soort jasje uittrekken. Wanneer de huid helemaal klaar is wordt de bever gedurende een paar weken gedroogd, om vervolgens via de ontsmettingsvriezer in de collectietoren te belanden.

“We hopen erachter te komen hoe de bever dood is gegaan, maar proberen ook zoveel mogelijk te leren over het leven van deze bijzonder grote bever voordat hij dood ging”, vertelt preparateur Desjardins. Eenmaal geprepareerd krijgt de Europese bever een plekje in de collectietoren van Naturalis, waar hij beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek.

 

Tags

LeidenMuseumNaturalisRegio
Gerelateerde artikelen
Back To Top