Ga naar hoofdinhoud

GroenLinks Wassenaar steunt de campagne #allekantorenlabelc

11 januari 20232 minute read

Per 1 januari moeten alle kantoorpanden van 100 vierkante meter of groter minimaal een energielabel C hebben. Vanaf 1 januari hoort de gemeente Wassenaar ook te handhaven en eventueel op te treden tegen eigenaars die niet meewerken. Voor GroenLinks Wassenaar heeft het handhaven en uitdelen van boetes vooralsnog niet de prioriteit. Wel willen we graag aan de slag om alle kantoorgebouwen inclusief ons eigen gemeentelijk vastgoed te verduurzamen.

In deze tijd van klimaat- en energiecrisis is het verspillen van energie doodzonde. Uiteindelijk is de goedkoopste energie de energie die je niet gebruikt. Als je dan bedenkt dat een derde van alle energie wordt gebruikt in gebouwen dan is de verplichting tot minimaal energielabel C zeer gewenst. Het minimale Energielabel C komt voort uit Europese regelgeving en is jaren geleden bekend gemaakt aan eigenaren van kantoorgebouwen.

Verduurzamen tot label C hoeft overigens niet altijd heel ingrijpend te zijn. In veel gevallen gaat het om laaghangend fruit en is het installeren van LED-verlichting of zonnepanelen al voldoende.

Eén van de verkiezingscampagne acties van GroenLinks Wassenaar was dan ook de gloeilampen in raadshuis de Paauw vervangen door LED-lampen. Fractievoorzitter Sonja Hibbert: “het is duidelijk dat versnelling noodzakelijk is en daarom deze LED-lampjes actie. De tijd van afwachten is voorbij en we moeten samen aan de slag.”

Kortom GroenLinks Wassenaar draagt graag haar steentje bij en denkt in oplossingen en is vooral van het gewoon doen. Nu bedrijven en instellingen verplicht zijn om verduurzamingsmaatregelen te nemen zoals LED-verlichtingen en dubbel glas is het goed dat de gemeente zelf ook het voortouw neemt en het goede voorbeeld geeft. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de gemeente de eigenaren van kantoorpanden ook goed ondersteunt.

GroenLinks Wassenaar wil dat er een positieve ondersteuning komt voor de eigenaren van kantoorvastgoed en daarom onderschrijven we de campagne #allekantorenlabelc. Deze campagne heeft als doel bewustwording creëren en helpen door handelingsperspectief te bieden. Hiervoor is de website www.allekantorenlabelc.nl opgezet. Een website met informatie en adviezen waar iedereen iets mee kan. Meer tips kunnen eigenaren van kantoorpanden ook vinden op de website van Rijksoverheid www.zetookdeknopom.nl/bedrijven

GroenLinks Wassenaar zal zich de komende tijd inzetten om meer te doen met de Label C verplichting en de Energiebespaarplicht. Uiteindelijk moeten we hierin samenwerken om energieverspilling tegen te gaan.

Fractie GroenLinks Wassenaar

Ledlampjes

Foto: Sonja Hibbert, fractievoorzitter GroenLinks Wassenaar & wethouder Aart van Sloten

 

Tags

GemeenteraadGroenLinksIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top