Ga naar hoofdinhoud
HMC Haaglanden Noodoefening
Fotocredit: HMC/Amber Oomen

HMC met grote noodoefening goed voorbereid op crisis

HMC Haaglanden
18 januari 20233 minute read

Bijna 100 medewerkers van HMC hebben zich met een uitgebreide crisisoefening voorbereid op een eventuele grootschalige calamiteit in de regio Den Haag. Naast het verlenen van acute zorg aan patiënten, was er in deze oefening speciale aandacht voor het registreren van slachtoffers en het opvangen van verwanten. Psychologen, geestelijk verzorgers en maatschappelijk werkers deden daarom ook aan de oefening mee, net als veel andere collega’s die tijdens een crisis een sleutelpositie hebben in het ziekenhuis. 

In de oefening moest HMC meer dan 30 slachtoffers en 30 verwanten opvangen na een grote explosie in Den Haag. Nadat Nathalie van Laar van de Raad van Bestuur alle collega’s succes had gewenst bij de aftrap in het personeelsrestaurant, kreeg de coördinerend SEH-verpleegkundige een melding via de meldkamer van de ambulance. Een kwartier later kwamen de eerste lotusslachtoffers binnen die op de SEH werden geholpen. De lotuspatiënten waren dankzij knap acteerwerk nauwelijks van echte patiënten te onderscheiden. Zij werden getrieerd door artsen en verpleegkundigen, waarbij de minst zwaargewonde patiënten werden doorgeleid naar het poliplein, en de meest zwaargewonde patiënten werden behandeld in het HMC Traumacentrum, waar 2 van de 5 traumakamers waren gereserveerd voor de oefening.

Level-1 Traumacentrum

Het HMC Traumacentrum is een regionaal level 1 multi-traumacentrum dat is berekend op alle soorten traumapatiënten en waar patiënten kunnen rekenen op de beste acute zorg. HMC is onder meer gespecialiseerd in de opvang van grote letsels, zoals bij een explosie die in de oefening werd nagebootst. De noodoefening vond plaats vanaf 6 uur in de ochtend om de opvang van reguliere patiënten aan het ziekenhuis zo min mogelijk te verstoren. De overige acute zorg kon daardoor gewoon doorgaan.

Ellen Schepens (medisch hulpverlener SEH) en Sven van Luijk (SEH-verpleegkundige) waren de coördinatoren van de oefening en zijn aangesteld als aandachtfunctionaris op de spoedeisende hulp voor als het ZiROP (Ziekenhuis Rampenopvangplan) in HMC in werking treedt. Zij kijken tevreden terug op de noodoefening. Ellen Schepens: “Wij zijn als een van de grootste en modernste SEH’s van Nederland wel wat gewend aan het bieden van acute zorg, maar bij een scenario van een dergelijke grote ramp met zoveel zwaargewonde slachtoffers, vraagt dit nog veel meer inzet van de collega’s van ons ziekenhuis. Mooi om te zien hoe iedereen daarin vandaag heeft samengewerkt.”

Sven van Luijk: “Het was erg nuttig en goed om dit te oefenen met zoveel verschillende collega’s. We trainen natuurlijk geregeld met klinische lessen, maar dit is van een andere orde van grootte. Zo zijn we nog beter voorbereid om als HMC ook onder de meest onverwacht omstandigheden de beste zorg te kunnen blijven leveren.”

Tags

Den HaagHMC HaaglandenNoodoefeningRegioTraumacentrum
Gerelateerde artikelen
Back To Top