Skip to content
Stoomtrein Katwijk Leiden
Fotocredit: Stoomtrein Katwijk Leiden

Gered uit een weiland

Stoomtrein Katwijk Leiden
6 februari 20232 minute read

Juni 2013 kreeg Stoomtrein Katwijk Leiden de beschikking over een bak van een goederenwagen van de Gelderse tramwegen die op 12 augustus 2013 in Valkenburg arriveerde. Dinsdag 31 januari jl. is een succesvolle proefrit gereden en heeft het museum weer een item toegevoegd aan de toch al omvangrijke collectie smalspoor.

Historisch onderzoek

Toen de overblijfselen van deze goederenwagen op het terrein van Stoomtrein Katwijk Leiden werden gestald, was nog niet bekend om welke wagen het ging. Direct na binnenkomst werden de maten en kenmerken vastgelegd. Aan de hand van deze gegevens hoopte de conservator van het museum  in de literatuur te vinden om welke wagen het ging. De oplossing kwam aan het licht door de radstand: 1,65 meter. Bij de Geldersche Stoomweg Maatschappij (GTSM) deden slechts twee wagens dienst met deze radstand. Het gaat hier dus met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid om de GTSM DP 17, later omgenummerd tot de GTM GV 17, gebouwd door Beijnes in 1885.

Het leven na de actieve dienst

Na de actieve dienst is het goederenwagentje gebruikt als schaflokaal in Terborg. Later werd het verkocht aan de politiehondenvereniging in Ruurlo zo’n 15 km verderop. Uiteindelijk belandde dit goederenwagentje totaal verweesd op het erf van een boer waar het vele jaren heeft gestaan. De boer uit Ruurlo wilde er vanaf en via het Openbaar Vervoer Museum in Doesburg belandde de restanten van dit mobiel erfgoed bij Stoomtrein Katwijk Leiden. De vrijwilligers van dit museum hebben de restauratie voortvarend aangepakt en weer een puik stukje vakwerk afgeleverd.

Meer nieuws uit de werkplaats

In 2023 zullen naar verwachting ook twee stoomlocomotieven na jarenlange restauraties weer onder stoom worden gebracht en in 2024 volgt nog een derde stoomlocomotief. Naast het werk aan de stoomlocomotieven wordt ook gewerkt aan diesellocomotieven. Het museum in Valkenburg heeft nationaal en internationaal faam opgebouwd. De collectie (rijdend) smalspoor behoort tot de grootste ter wereld.

Rijseizoen start weer met Pasen

Vanaf zaterdag 8 april a.s. is het museum weer elk weekend voor het publiek geopend tot en met zondag 1 oktober. Tijdens de winterstop wordt hard gewerkt om het museum nog aantrekkelijker te maken voor jong en oud. Ook in het nieuwe seizoen heeft u met de Museumkaart gratis toegang.

Tags

RegioSmalspoormuseumStoomtrein Katwijk LeidenValkenburgValkenburgse meer
Gerelateerde artikelen
Back To Top