Skip to content

GroenLinks Wassenaar voorstander van een circulaire economie

8 februari 20232 minute read

Van 6 t/m 11 februari was het de Week van de Circulaire Economie.

Waarom wordt ‘de Week’ georganiseerd? Het is dé jaarlijkse campagneweek voor de circulaire economie. Het doel is om te laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt. Zo kan iedereen daarvan leren. Dit jaar was het thema “Ondernemen voor de Toekomst”.

We hebben met elkaar afgesproken dat we in 2030 voor 50% een circulaire economie hebben en dat we in 2050 volledig circulaire zijn. Wat is een circulaire economie en waarom is dit belangrijk?

Met de toenemende wereldbevolking neemt de vraag naar grondstoffen toe en tegelijkertijd neemt de voorraad aan grondstoffen af. Daarnaast zorgt toenemende consumptie ook voor toename van afval en uitstoot. Een circulaire economie wordt ook wel een kringloopeconomie genoemd. Men gaat efficiënt om met alle grondstoffen door de grondstoffen niet uit te putten, maar opnieuw in te zetten voor productie of hergebruik. In deze economie bestaat (vrijwel) geen restafval.

Daar kunnen wij Wassenaarders al zelf mee aan de slag door onze spullen niet zomaar weg te gooien maar ervoor te zorgen dat het hergebruikt wordt (re-use of recycle).

Een stap daarvoor is het principe reduce. Dat is consuminderen, minder kopen en meer hergebruiken. Echte circulariteit begint met preventie.

Raadslid GroenLinks Wassenaar Susanne van Eps-Habibe: “om zelf onze eigen voetafdruk te verminderen en voor de Aarde te zorgen, is consuminderen het beste wat we zelf kunnen doen. Daarom ga ik de uitdaging aan om een jaar lang niks nieuws te kopen. Het is best wel een pittige uitdaging maar gelukkig bestaan er allerlei initiatieven om te helpen, zoals het huren van kleding”.

Een mooi inwonersinitiatief is Trash & Treasures. In het weekend van 12 tot 15 mei wordt dit georganiseerd in de wijk Kerkehout door de Groene Meent en buurtvereniging Kerkehout samen met de gemeente en Avalex. Tijdens dit weekend kunnen de inwoners de spullen die ze niet meer gebruiken maar die nog wel waarde hebben (dus geen grofvuil) op hun stoep plaatsen. Tegelijkertijd kunnen buurtgenoten en alle andere Wassenaarders rond snuffelen en meenemen wat voor hun van waarde is. Zo worden spullen niet weggegooid maar hergebruikt en zelfs opgeknapt.

Doe je mee?

Meer informatie over Trash & Treasures is te lezen op website www.groenemeent.nl/trash-treasures

Foto: Susanne vanEps-Habibe: witte kastje is van Trash & Treasures 2021 en wordt nu hergebruikt als Plantjesbieb (Deijlerhuis)

Tags

GemeenteraadGroenLinksIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top