Skip to content
Fotocredit: PR

‘Anna is verlost van de narcist’. Een boek over een ongezonde relationele sfeer

Kunstredactie
23 februari 20233 minute read

Wat doe je als een familielid in een gecompliceerde, ongezonde relatie zit?  Wendy de Jong schreef daarover een boek. Het betreft fictie maar is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Onze kunstredactie sprak met de schrijfster over haar boek.

Waarom heb je dit boek geschreven?

“Ik heb besloten dit boek te schrijven enerzijds om mijn eigen ervaringen te verwerken en anderzijds om mensen te waarschuwen voor wat een narcist een persoon, zijn of haar familie of de samenleving kan aandoen. Tegenwoordig wordt het woord narcist of psychopaat zo gemakkelijk in de mond genomen, maar wat nu eigenlijk precies een narcist of een psychopaat is, daar zijn wij zelf nu pas achter gekomen. Het is een ziekte met vreselijke gevolgen voor de omgeving. Wij hadden daar als familie geen idee van. Maar doordat we er door de zorgverleners van mijn zus Anna keer op keer op werden gewezen op de gedragingen van haar partner Bert zijn we ons erin gaan verdiepen. Nu weten wij hoe heftig het allemaal kan zijn.”

Vertel eens iets meer over het boek?  

“Bert heeft Anna helemaal geïsoleerd van haar familie, haar kinderen en haar vrienden. Anna was compleet in de ban van Bert. En toen zij tekenen van een ziekte ging vertonen, heeft hij haar de broodnodige zorg onthouden en haar totaal verwaarloosd. Mijn zus, die altijd een goed verzorgde vrouw was, liep ongewassen rond in vuile kapotte kleding met ongekamde haren en was broodmager, omdat zij niet te eten kreeg.”

“Regelmatig werd ik aangesproken door mensen, die mij vroegen naar mijn zus. Ze hadden dingen gezien en maakten zich zorgen. Daarom hebben mijn broer, de kinderen van Anna en ik gemeend het isolement van mijn zus te moeten doorbreken en zijn haar gaan opzoeken. We hadden haar in geen jaren gezien en waren verbijsterd over wat we aantroffen. Nadat mijn zus in mijn bijzijn lichamelijk instortte en met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht, is zij, op haar eigen verzoek, bij mij thuis komen logeren. We wisten toen nog niet wat ze mankeerde. Het was wel duidelijk dat zij niet meer naar huis en naar Bert wilde terugkeren.“

Welke achterliggende boodschap wil je de lezer meegeven?

“Wat me enorm heeft verbaasd is dat mensen zien dat er iets mis is, maar niets doen. Zo werd in de richting van de huisarts, die eerst heel ondersteunend en meedenkend was in de medische behandeling van Anna toen ze bij mij logeerde, gedreigd haar voor de medische tuchtraad te slepen. De huisarts haakte meteen af. Zo werken narcisten. Daarom zijn mensen bang om tegen ze in te gaan. Overigens heeft de hoofdpersoon de familie aangeklaagd wegens ontvoering en diverse rechtszaken tegen hen gevoerd maar heeft deze verloren.” 

“Tot slot hoop ik van harte dat mensen door mijn boek gewaarschuwd zijn en zullen ingrijpen als ze dergelijke zaken signaleren. Niet alleen in de huiselijke situatie, maar ook de samenleving zou moeten ingrijpen als dergelijke figuren een publieke functie bekleden (of hebben bekleed). Bert heeft eerdere veroordelingen aan zijn broek en is door de rechter beticht van leugens en onwaarheden. Als je een spoor van ellende achterlaat en mensen onder druk zet zou dat toch voldoende waarschuwing moeten zijn? Onlangs werd er landelijk een integriteitsonderzoek naar gemeentelijke bestuurders ingesteld. Een goede zaak!”

‘Anna is verlost van de narcist’ is in eigen beheer uitgegeven. ISBN-nummer: 97890366708. Het boek is te koop in Voorschoten.

Tags

Anna is verlost van de narcistBoekRegioRelaties
Gerelateerde artikelen
Back To Top