Skip to content
Fotocredit: Trebol producties

Herdenking 2023 Wassenaarse Slag: ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend!” (met video)

1 maart 20233 minute read

De zon straalde, maar de noordoostenwind was ijzig koud bij de herdenking aan de Wassenaarse Slag op maandag 27 februari jl. Desondanks stonden vele veteranen weer keurig in het gelid om hun gesneuvelde kameraden te herdenken.  

Door de oorlog in Oekraïne was vrede ineens niet meer zo vanzelfsprekend als 2 jaar geleden. Zodoende waren de gedachten van de aanwezigen op deze maandag niet alleen bij de zes Franse commando’s, die op 28 februari 1944 het leven lieten voor onze bevrijding. Die gedachten waren ook bij de militairen en burgers van Oekraïne.  Burgemeester De Lange verwees in zijn openingswoord naar de herdenking van de Russische invasie in de Oekraïne precies 1 jaar geleden. Hetzelfde feit memoreerde ambassadeur Francois Alabrune van Frankrijk

“Het gevaar van oorlog ligt altijd  op de loer en daarom is het zo vreselijk belangrijk, dat we deze verhalen blijven vertellen.,” meenden zij.

Verhalen zoals die van de zes Franse commando’s, die door een Britse torpedoboot waren afgezet voor onze kust. Onbedoeld kwamen zij in een Duits konvooi terecht, dat hen aanzag voor een Duits vaartuig. Met een rubberboot wisten ze uiteindelijk het Wassenaarse strand te bereiken.  Hun opdracht was een zwakke plek in de Atlantikwall te vinden, waardoor speciale eenheden en geheime agenten ongemerkt de Duitse linies zouden kunnen passeren.

De verbondenheid, die in 1944 bestond om de vijand te verslaan zou volgens burgemeester De Lange ook nu in Europa moeten bestaan. De NAVO-landen zouden de handen ineen moeten slaan om Oekraïne te bevrijden.

Volgens ambassadeur Alabrune was het percentage Franse bevrijdingsstrijders, dat zich inzette voor de bevrijding van Europa van de Duitse bezetting, het hoogste geweest van alle landen. In 1984 is een onderzoek ingesteld naar het lot van deze bewuste Franse commando’s. Dat onderzoek werd vastgelegd in het boek ‘Het drama bij de Wassenaarse Slag februari 1944’ van Elise Kamphuis. Op 3 mei 1985 werd vervolgens een monument geplaatst bij de Wassenaarse Slag ter nagedachtenis aan de zes gesneuvelde Franse commando’s, die sindsdien jaarlijks worden herdacht.

Namens de gemeente Wassenaar legden burgemeester De Lange en wethouder Henri Hendrickx een bloemstuk . Daarnaast legden ambassadeur Alabrune en zijn militair attaché een krans namens Frankrijk en betuigden diverse vertegenwoordigers van andere landen en organisaties hun respect voor de gevallenen.

J. Hagnéré, J. Rivière, R.Guy, R. Cabanela, F. Devillers en hun commandant Ch. Trépel waren de jonge mannen, die in 1944 hun leven gaven voor onze vrijheid. Zolang hun namen genoemd blijven worden, zijn ze niet vergeten.

Tags

Franse commando'sHerdenkingTweede WereldoorlogWassenaarWassenaarse Slag
Gerelateerde artikelen
Back To Top