Patiënten met ernstige en meerdere verwondingen kunnen sinds kort voor hun herstel terecht in de multitraumapoli in HMC Westeinde. Een bijzondere toevoeging aan het Haagse level-1 traumacentrum van HMC. HMC ondersteunt op deze nieuwe poli patiënten die vaak langdurig zijn opgenomen in het ziekenhuis vanwege meerdere en vaak complexe letsels zoals botbreuken, verwondingen aan spieren, pezen, inwendige letsels of hersenletsel.
Verschillende specialisten
Op de multitraumapoli in het Haagse level-1 traumacentrum op HMC Westeinde wordt de patiënt in zijn herstelperiode gezien, gehoord en onderzocht door verschillende specialisten: een traumachirurg, neuroloog, revalidatiearts en een fysiotherapeut. Traumachirurg Teun Saltzherr legt uit dat multitraumapatiënten vaak meerdere keren zijn geopereerd en worden behandeld door verschillende specialisten, allen met hun eigen expertise. “We zien dat deze patiënten in het spreekuur veel vragen hebben over verschillende onderwerpen, zoals het herstel, de revalidatie en eventuele hulpmiddelen. Op de multitraumapoli geven we de patiënt samen meer duidelijkheid.” Gemiddeld duurt het na een zwaar ongeval twee jaar voordat patiënten zijn hersteld.
Duidelijkheid en realistische hersteldoelen
HMC heeft een regionaal level-1 traumacentrum waar patiënten kunnen rekenen op de beste acute zorg, bijvoorbeeld na een ernstig verkeersongeluk. Om de meest zwaargewonde patiënten in de regio Den Haag de beste zorg te bieden, werken HMC en het HagaZiekenhuis vanaf 1 mei 2023 samen in het Haags traumacentrum in HMC Westeinde. “Deze multitraumapoli draagt bij aan een beter herstel van de patiënt. We doen tijdens de poli verschillende testen van het gevoel, de beweeglijkheid en spierkracht. Ook bespreken we eventueel röntgenfoto’s en het verdere revalidatieplan”, aldus Teun. “Omdat we met alle betrokken artsen aan één tafel zitten geven we de patiënt duidelijkheid over het herstel en stellen we samen realistische hersteldoelen. Als het nodig is, dan maken we een vervolgafspraak op de multitraumapoli of bij één van de medisch specialisten.” Voor de verschillende specialisten is dit spreekuur ook prettig om met elkaar makkelijk te overleggen. Zij kunnen op deze manier de juiste hulp en (na)zorg bieden.
Aandacht voor de patiënt en zijn naasten
De poli is er ook ter ondersteuning voor de partner, vrienden, familieleden en betrokken zorgverleners. “Het is voor de patiënt en zijn naasten een lastige tijd. Iedereen moet leren omgaan met de nieuwe situatie, we bieden ook handvatten om de gebeurtenissen te verwerken.”
De betrokken specialisten van de net geopende multitraumapoli denken nu al na over wat ze in de toekomst aan dit spreekuur willen toevoegen. “We willen vragenlijsten samenstellen over emotionele en psychische klachten. Het is belangrijk dat we hier extra aandacht voor hebben.”