Skip to content
Fotocredit: PR

Busje komt zo… gaat u mee met Vocalis naar Oudenbosch?

Parochiekern H. Joannes de Doper
11 april 20233 minute read

Gaat u mee zaterdag 10 juni mee naar de Basiliek van Oudenbosch? Het koor Vocalis van parochiekern H. Joannes de Doper uit Katwijk, deel van de parochie H. Augustinus met ook kernen en kerken in Oegstgeest, Voorschoten en Wassenaar bestaat dertig jaar en ze willen dit ook muzikaal gaan vieren. De 35 leden van het koor, met muzikaal begeleider / dirigent Niek van der Meij, mag zingen in deze prachtige Basiliek. Graag nodigen we iedereen uit er met elkaar een mooie dagtocht van te maken. Wegens de vele aanmeldingen, gaan wij proberen daarom een tweede bus te regelen voor deze fantastische dagtocht!

Reeds van verre is de Basiliek van Oudenbosch te zien. Wanneer u deze binnenstapt, zult u nog meer onder de indruk zijn. De architectuur en het rijkversierde interieur laten u denken dat u in de zestiende-eeuwse Sint-Pietersbasiliek in Rome bent. Pastoor Wim Hellemons had opdracht gegeven voor de bouw van deze Basiliek in Oudenbosch. Toen hij in Rome studeerde was hij onder de indruk geraakt van één van de grootste kerken ter wereld. Hij besloot daarom midden in Brabant een verkleinde versie van de Sint-Pieter te laten bouwen. Dit moet u dus met eigen ogen zien.

Pastoor Hellemons… een echte bouwpastoor!

De Oudenbossche parochie maakte sinds jaar en dag gebruik van de Agathakerk in Oudenbosch. Deze kerk, gelegen waar nu de katholieke begraafplaats van Oudenbosch te vinden is, werd gebouwd in 1513. Met het bisdom van Breda in opkomst en een sterk groeiend aantal katholieken werd deze kerk te klein. De pastoor was vastberaden van deze nood een deugd te maken.  En zo geschiedde want in 1865 ging na de nodige tegenslag de eerste spade de grond in. De eerste steen werd in 1867 gelegd. De nieuwe kerk werd in 1880 geconsecreerd, maar was dan nog niet af. Hellemons zou dat ook niet meer meemaken. Hij overleed op 74-jarige leeftijd in november 1884. Dat hij een echte bouwpastoor was, bleek ook uit de aanwezigheid van  de nieuwe congregatie St. Anna die hij stichtte samen met de Franciscanessen uit Roosendaal. Zo realiseerde hij ook later samen met vader Vincentius het jongensinternaat St. Louis. Vanuit Oudenbosch groeien beide congregaties uit tot organisaties met vestigingen in binnen- en buitenland. U komt er zeker langs bij de wandeling.

Wat is het programma zaterdag 10 juni?

Het vertrek met de bus is vanaf het Marktplein in Katwijk waar voldoende parkeergelegenheid voor auto’s is.

  • 8.30 uur          : Aanwezig op het Marktplein.
  • 8.45 uur          : Vertrek vanaf het Marktplein.
  • 10.15 uur        : Aankomst en… koffie.
  • 11.00 uur        : Bijwonen eucharistieviering in de Basiliek m.m.v. Vocalis.
  • 12.15 uur        : Lunch. 
  • 13.30 uur        : Rondleiding Basiliek met gids.
  • 14.30 uur        : Bezoek botanische tuin Arboretum / eigen invulling.
  • 16.30 uur        : Terugreis naar Katwijk
  • 18.00 uur        : Aankomst in Katwijk

De kosten bedragen € 50,- inclusief lunch en programmaonderdelen. Aanmelden kan t/m zondag 7 mei bij Ralph Severens (06 – 33857748 / ralph4321@hotmail.com). U kunt ook bij hem terecht met mogelijke vragen. Voor meer informatie over Vocalis kunt u terecht op www.vocaliskatwijk.nl.

Koor Vocalis. Fotocredit: PR

Tags

OudenboschParochie H. AugustinusParochiekern H. Joannes de DoperRegioVocalis
Gerelateerde artikelen
Back To Top