Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Sander Heezen

Opening Foto Expositie Helmen vol Verhalen in het Atrium Den Haag

Atrium City Hall
13 april 20233 minute read

Op zaterdag 15 april wordt de foto expositie Helmen vol Verhalen geopend om 15 uur in het Atrium Den Haag door Dutchbat-Veteraan en wethouder Anne Mulder. Deze indrukwekkende rondreizende fototentoonstelling Helmen Vol Verhalen is t/m 15 mei 2023 te zien in het Atrium Den Haag.​ Helmen Vol Verhalen is een kunstproject waarin ‘jonge’ veteranen zijn gekoppeld aan 22 kunstenaars. Deze expositie maakt onderdeel uit van de Haagse Vrijheidsweken en Justice Peace The Hague.

Helmen Vol Verhalen – de impact van de vredesmissies in kunst verbeeld

Persoonlijke missie verhalen van veteranen staan centraal in het kunstproject Helmen Vol Verhalen. De ervaringen van de militairen vormen de inspiratiebron voor kunstwerken van tweeëntwintig kunstenaars. In een gezamenlijke missie maken kunstenaars en veteranen de relevantie zichtbaar van Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de deelnemende militairen.

Kunstenaars

In de expositie is beeldende kunst in diverse disciplines te zien: van fotografie, grafiek, tekeningen en schilderijen tot en met installaties, keramiek en sculpturen. De deelnemende kunstenaars zijn Anders Wolhar, Anook Cléonne, Bas Fontein, Caro Kropveld, Danielle Spoelman, Diederick Kraaijeveld, Erik van Maarschalkerwaard, Hans Mes, Jelmer Zwaan, Kunstconstructie, Mainkunstenaars, Marian Tappel, Mieke van Zundert, Mirka Farabegoli, Peter van Hal, Renée van den Kerkhof, Rob Voerman, Roxanne Monsanto, Sjaak Kooij, Tatjana Kiriënko, Tristan Louwaars, Bart Lucassen en Yvonne Beelen /STUDIO YTOPIA. Installaties maken ook deel uit van de expositie, zoals militaire emblemen en naamlinten geschikt door Denny Bosmann en het project ReUniForm van Jaap Spruitenburg.

Drijvende kracht

Drijvende kracht achter dit kunstproject is cultureel projectleider Amy van Son. Zij is zelf veteraan en merkte bij haar terugkeer naar de burgermaatschappij hoe belangrijk het is om je verhaal te vertellen. Delen wat je hebt meegemaakt, zorgt ervoor dat je (soms traumatische) ervaringen beter kan verwerken. Dat niet alleen, ook voor de samenleving is het van belang om te weten welke gevolgen een missie heeft voor een militair. Pas dan kan er begrip en erkenning ontstaan. Door met de hulp van kunstenaars de verhalen van veteranen boven water te halen, wordt hun geschiedenis zichtbaar voor iedereen. Waarbij de universele taal van kunst de brug slaat tussen de wereld van de burger en de militair.

Opening Helmen vol Verhalen

De openbaar toegankelijke opening op zaterdag 15 april om 15:00 uur in het Atrium Den Haag wordt verricht door Dutchbat-Veteraan en wethouder Anne Mulder. Er staat ook muziek op het programma met Aniek Maren, spoken word met Rick van der Rest, koffie van de Koffiebuddies met Richard Peper, fotograaf Paul De Graaff i.s.m. Uitgeverij 20/10 Hugo Maarleveld met het prachtige foto boek ‘Veteranen’. Er worden podcasts opgenomen met iedereen die zijn of haar verhaal kwijt wil aan Peter van Asselt, bezoekers, veteranen en kunstenaars. DefP (Osdorp Posse) werkt verder aan het kunstwerk ‘Chopping Sharks’ en natuurlijk het adembenemende Unifil diorama van Libanon-veteraan Rianne Volkering.

Haagse Vrijheidsweken

Elk jaar staan we op 5 mei staan stil bij onze vrijheid, én de onvrijheid elders in de wereld. Vrijheid is kostbaar en nooit vanzelfsprekend en moet dus continu onderhouden en besproken worden. Om dit te realiseren slaan ook dit jaar weer tientallen Haagse instellingen, zoals Atrium City Hall met Helmen vol Verhalen, de handen ineen in de aanloop naar het Bevrijdingsfestival tijdens de Haagse Vrijheidsweken. Meer info: www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl

Just Peace The Hague

De organisatie Just Peace geeft vrede en recht een belangrijke plaats in het hart en handelen van bewoners, ondernemers en organisaties zoals Atrium City Hall, met Helmen vol Verhalen in de stad van Vrede & Recht, Den Haag. Meer informatie: www.justpeacethehague.com

Tags

Atrium City HallDen HaagFoto expositieHaagse VrijheidswekenHelmen vol verhalenJustice Peace The HagueKunstKunstenaarsRegio
Back To Top