Ga naar hoofdinhoud

GroenLinks Wassenaar steunt tegelwippen; goed voor de natuur en voor ons!

21 april 20232 minute read

Er liggen veel te veel tegels in Wassenaar. Het lijkt fijn en makkelijk om de tuin flink te betegelen. Maar helaas hebben al deze tegels een groot nadeel. Namelijk dat tegels geen water doorlaten. Het klimaat is aan het veranderen, de zomers worden warmer en het hele jaar door regent het meer en vaker. Het regenwater wordt in betegelde gebieden niet opgevangen door de grond maar het loopt het riool in en als die bij een stevige, langdurige bui overstroomd, lopen de straten en kelders vol.

Wateroverlast is al een groot probleem, maar dat is nog niet alles. Bij een hittegolf zorgen tegels er namelijk voor dat het nóg warmer wordt. Stenen nemen warmte op en geven dit ’s avonds langzaam weer af. Een tuin waar gras is en bomen in staan, is in de zomer vele malen koeler dan een volledig betegelde tuin. Dat maakt een groene tuin beter voor mens en dier.

Er zijn allerlei manieren om een groene tuin te hebben, zonder veel onderhoud. Grind gebruiken in plaats van stenen, helpt al om het water beter op te nemen. Of denk eens aan boomschors als grondbedekking. Ook het kiezen voor vaste planten en bodembedekkers helpt om minder werk te hebben in de tuin.

Voor de biodiversiteit is het ook belangrijk om minder tegels te hebben. Dieren en insecten houden namelijk helemaal niet van tegels. En de dieren en insecten zijn belangrijk voor ons, voor ons voedsel, voor de natuur en het behoud van een goed ecosysteem.

We moeten de grond dus weer meer als een spons gebruiken. Het water laten opnemen door de grond. Dus kijk eens of er wat tegels gewipt kunnen worden om plaats te maken voor een aantal vaste planten of toch een boom. Zo wordt de bodem weer luchtig en gezond en zet je de tuin vol met groen! Het water loopt de grond in en voedt de planten.

De (bodem)dieren komen vanzelf weer terug en op warme dagen werkt het groenAfbeelding
 verkoelend.

Dus doe mee met het NK Tegelwippen. Elke tegel telt en helpt! In Wassenaar zijn tot nu toe 91 tegels gewipt. Dat aantal kunnen we met elkaar hoger krijgen! GroenLinks Wassenaar steunt het NK tegelwippen. Neem gerust contact op met ons voor meedenken en tips (e-mail suzanglwassenaar@gmail.com).

Fractie GroenLinks Wassenaar

Meer informatie is te vinden op de website: https://www.nk-tegelwippen.nl/

Tags

GemeenteraadGroenLinksIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top