Skip to content
HMC Westeinde
Archieffoto. Fotocredit: HMC Haaglanden

Zwaargewonde patiënten vanaf 1 mei naar level-1 traumacentrum HMC Westeinde

HMC Haaglanden
22 april 20233 minute read

De afspraken tussen de twee Haagse topklinische ziekenhuizen gaan over de zorg voor zwaargewonde patiënten die in een level-1 traumacentrum moeten worden behandeld. “Dat zijn bijvoorbeeld slachtoffers van verkeersongelukken”, vertelt HMC-traumachirurg Jochem Hoogendoorn. “Bij een multitrauma is sprake van diverse en vaak complexe letsels, waarbij meerdere artsen en verpleegkundigen betrokken zijn.”

Samen opereren

In beide ziekenhuizen worden samen bijna 350 multitraumapatiënten per jaar opgenomen. De ruim 100 multitraumapatiënten die afgelopen jaren jaarlijks in het HagaZiekenhuis werden behandeld, worden vanaf 1 mei 2023 in het level-1 traumacentrum op HMC locatie Westeinde opgevangen. Hier opereren traumachirurgen uit HMC en het HagaZiekenhuis samen patiënten met meerdere ernstige letsels. “Na de eerste acute behandeling in HMC kunnen eventuele vervolgoperaties ook in het Haga of andere ziekenhuizen plaatsvinden”, vertelt Haga-traumachirurg Alexander Greeven. “Nu de level-1 traumazorg geconcentreerd wordt in HMC Westeinde, richten we ons in het HagaZiekenhuis meer op kindertraumatologie, thoraxwand- en longchirurgie en ons Hand-, Pols en Elleboogcentrum. Ook in deze zorg werken de traumachirurgen van beide ziekenhuis samen. Natuurlijk gaat daarnaast de reguliere spoedzorg in het HagaZiekenhuis gewoon door.”

Level-1 traumacentrum: alle voorzieningen en specialisten aanwezig

Als elke seconde telt, zoals na een zwaar verkeerongeluk, dan beoordeelt de ambulanceverpleegkundige waar de patiënt het best geholpen kan worden. Een multitraumapatiënt gaat niet standaard naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp. Hoogendoorn: “Wat vooral telt, is dat je naar een ziekenhuis wordt gebracht waar alle voorzieningen en specialisten aanwezig zijn en je direct de juiste hulp krijgt.”

Het level-1 traumacentrum op locatie HMC Westeinde is gespecialiseerd in het behandelen van slachtoffers van ernstige ongelukken en patiënten met acuut hersenletsel, bijvoorbeeld bij een herseninfarct. Hoogendoorn: “Hier kunnen alle ernstig gewonde patiënten 24 uur per dag worden opgevangen. Dag en nacht staan de beste specialisten uit HMC en het HagaZiekenhuis samen met een operatieteam klaar voor de patiënt.”

Integraal Zorgakkoord om zorg toegankelijk en betaalbaar te houden

De samenwerking sluit goed aan op het Integraal Zorgakkoord (IZA) dat vorig jaar is ondertekend. Daarin is afgesproken dat partijen intensiever moeten samenwerken om de zorg in Nederland toegankelijk en betaalbaar te houden. Het IZA schrijft voor dat een level-1 traumacentrum vanaf 2024 minimaal 240 multitraumapatiënten per jaar moet opvangen en behandelen. HMC vangt met 245 patiënten per jaar al de meeste multitraumapatiënten in de regio op. Hoogendoorn: “Door ook de patiënten uit het Haga met ernstige letsels in HMC te behandelen, wordt deze zogenaamde volumenorm in Den Haag, als derde stad van Nederland, en in de grotere regio Haaglanden ruim gehaald.” In de nieuwe situatie worden in het  level-1 traumacentrum circa 350 patiënten per jaar behandeld. Greeven: “De inwoners van de regio Haaglanden blijven daarmee verzekerd van level-1 traumazorg, maar dan op één locatie in plaats van twee.”

Samen verantwoordelijk voor de beste zorg in de regio

Vorig jaar besloten de twee Haagse ziekenhuizen al hun krachten te bundelen op het gebied van de cardiologische zorg. Hierdoor kunnen hartpatiënten voor complexe cardiologische behandelingen ook binnen de eigen stad terecht. Greeven: “De samenwerking voor de multitraumapatiënten is een nieuwe stap, maar met hetzelfde hogere doel: we willen de kwaliteit en toegankelijkheid van de meeste complexe ziekenhuiszorg voor de patiënten in onze regio zo hoog mogelijk houden.” Hoogendoorn: “Samen voelen we de verantwoordelijkheid om goede afspraken te maken in het belang van de beste topklinische zorg voor de inwoners van Den Haag. Alleen samen kunnen we de zorg toekomstbestendig maken.”

Tags

Den HaagHMC HaaglandenHMC WesteindeRegioTraumacentrum
Gerelateerde artikelen
Back To Top