Skip to content
Fotocredit: Bastiaan van Musscher

Naturalis ontvangt €1,5 miljoen euro voor bijzonder cultureel project ‘Triceratops on Tour’

Naturalis Biodiversity Center
9 mei 20233 minute read

Naturalis Biodiversity Center heeft een extra bijdrage van de VriendenLoterij gekregen. Dat goede nieuws maakte de VriendenLoterij gisteren bekend in Paleis Het Loo in Apeldoorn, tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. De bijdrage van €1,5 miljoen euro maakt het bijzonder cultureel project ‘Triceratops on Tour’ mogelijk. Een megaproject waarbij de magie van het lezen en van dino’s worden samengebracht.

Triceratops on Tour

Sinds 2013 werkt Naturalis aan een opzienbarende opgraving in Wyoming, VS. Onderzoekers van Naturalis hebben daar fossielen van maar liefst zes individuen van de wereldberoemde dinosoort Triceratops opgegraven. Zo’n grote en belangrijke vondst is wereldwijd niet eerder vertoond. Na meer dan tien jaar werk zijn de dieren in oktober 2024 klaar om tentoongesteld te worden. Voorafgaand aan de tentoonstelling in Naturalis, roepen we alle Nederlanders op om vijf skeletten – eentje blijft in Naturalis – in elkaar te zetten bij de aangesloten bibliotheken en natuurhistorische musea in verschillende provincies. Daaromheen bieden de bibliotheken een dino-programma aan voor jong en oud, waarin leesplezier en de verbeelding centraal staan. Het publiek wordt zo met het project ‘Triceratops on Tour’ direct betrokken bij wetenschap en draagt hier zelf aan bij.

De partners in dit project zijn Bibliotheek Zuid-Kennemerland (Noord-Holland), Bibliotheek Midden-Brabant/LocHal Tilburg en Natuurmuseum Brabant (Noord-Brabant) en DOK Delft (Zuid-Holland). Bij de bibliotheken betrokken bij ‘Triceratops on Tour’ komen jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen over de vloer.

Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis Biodiversity Center: “Dinosauriërs zijn de grootste publiekstrekkers van natuurhistorische musea wereldwijd. Jong en oud zijn gefascineerd door de uitgestorven giganten, zoals T. rexDiplodocus en Triceratops. Dat maakt het een geweldig onderwerp om hen te verbinden en enthousiast te maken voor wetenschap en natuur. En dankzij de bibliotheken, de huiskamers van de steden, is meedoen mogelijk voor iedereen.

Jonne Arnoldussen, managing director VriendenLoterij: “Het is fantastisch dat een vondst van dit formaat op zo’n laagdrempelige manier beschikbaar wordt gesteld voor een groot publiek. Bibliotheken staan midden in de samenleving, zowel letterlijk als figuurlijk. Met de live montage en een aanvullend educatieve programma dragen de natuurhistorische musea en bibliotheken bij aan de toegankelijkheid van wetenschap, geschiedenis en biodiversiteit. We zijn trots om hier, namens onze deelnemers, aan bij te dragen.

Geoormerkte bijdrage

De 1,1 miljoen deelnemers van de VriendenLoterij brachten in 2022 een bedrag bijeen van €134,8 miljoen euro. Dit bedrag komt ten goede aan 57 partners die zich inzetten voor cultuur en monumentenzorg in Nederland en meer dan 3.500 goede doelen, clubs en verenigingen. Naturalis ontvangt een jaarlijkse vaste bijdrage van €300.000 euro van de VriendenLoterij.

En er was meer goed nieuws: Naturalis kreeg naast de vaste jaarlijkse bijdrage een recordbijdrage van €541.608 euro van de deelnemers die specifiek – ‘geoormerkt’ – voor Naturalis meespelen. Deelnemers die geoormerkt meespelen dragen minimaal 40% van hun maandelijkse lotprijs af aan Naturalis.

Tags

BijdrageLeidenNaturalisProjectRegioTriceratopsvriendenloterij
Gerelateerde artikelen
Back To Top