Skip to content
Fotocredit: Dierenambulance Den Haag

Dierenambulance Den Haag waarschuwt: “Vogelgriep nog altijd actueel!”

Dierenambulance Den Haag
17 mei 20232 minute read

De vogelgriep heerst nog steeds. Europa kampt sinds oktober 2021 met de grootste uitbraak van vogelgriep ooit. Dierenhospitaal en Ambulancedienst ‘s Gravenhage en omstreken treft dagelijks vogels aan die naar alle waarschijnlijkheid het slachtoffer van deze ziekte zijn. Vogelgriep kan besmettelijk zijn voor mensen en daarom waarschuwen de medewerkers van Dierenambulance Den Haag: “Pak een vogel die je verdenkt van vogelgriep, levend of dood, nooit op!”

Het is belangrijk dat zowel levende als dode dieren snel weggehaald worden. Hier kun je de dierenambulance voor bellen. Linette Eveleens van de Dierenambulance Den Haag: “Vanwege het besmettingsgevaar gaan wij zorgvuldig om met andere dieren in de ambulance, de gezondheid van onze chauffeurs en het tussendoor ontsmetten van de ambulances. Wij hopen op begrip wanneer wij extra maatregelen moeten nemen. In sommige gevallen kost het meer tijd om een besmet dier weg te halen.”

Momenteel lijkt de vogelgriep het meest voor te komen bij ganzen, zwanen, eenden en kleinere weide- en watervogels. Ook roofvogels worden soms slachtoffer door het eten van andere vogels. In theorie is de vogelgriep voor alle vogels besmettelijk, dus wees alert.

Symptomen bij verdachte vogels

De vogels gedragen zich vreemd. Zichtbare symptomen kunnen zijn:
    • apathisch gedrag
    • neurologische-/coördinatieproblemen
    • bibberingen kop en nek
    • rondjes zwemmen of draaien
    • zwiepen met nek
    • snot/slijmuitvloei snavel/ogen
    • blauwe, vergrote ogen
    • overmatig gapen/krabben lijkt een vroeg stadium

Dode vogel(s) gevonden?

Nogmaals, pak ze niet op! Bel de lokale dierenambulance op om de vogel weg te komen halen. Voor Rijswijk is dit Dierenambulance Den Haag: 070-3282828.

Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vind je een kaart waar in Nederland besmette dode wilde vogels zijn gevonden: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/vogelgriep-preventie-en-bestrijding/monitoring-wilde-vogels

Tags

Dierenambulance Den HaagRegioTipsVogelgriepWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top