Skip to content
Bezoekers Museum Volkenkunde
Fotocredit: Kevin Kwee/Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde binnenstebuiten tijdens museumnacht

Museum Volkenkunde
18 mei 20233 minute read

Museum Volkenkunde neemt het thema ‘binnenstebuiten’ van Museumnacht Leiden dit jaar wel heel letterlijk. Het museum wil met een kritische blik naar zichzelf blijven kijken. Daarom geeft Volkenkunde zich op 3 juni bloot en daagt bezoekers uit het gesprek aan te gaan met zichzelf, elkaar en het museum. Bezoekers kunnen een duik nemen in het dilemmadoolhof, de verhalen ontdekken achter de collectie, genieten van performances en optredens en meedoen aan workshops en activiteiten. Ook is er gelegenheid in gesprek te gaan met de directie en het hoofd collectie & onderzoek over zelfreflectie en de toekomst van het museum.

Hoe relevant te blijven in een samenleving die elke dag verandert en wijzer wordt? Volkenkunde leert graag van anderen die naar het museum kijken door een hedendaagse bril. Objecten met een bepaalde historische context vertellen vandaag misschien wel een heel ander verhaal dan een aantal jaar geleden. En hoe gaat Volkenkunde om met roofkunst en herkomstonderzoek? Bezoekers ontdekken het tijdens de Museumnacht Leiden.

Gespreksstof

In het dilemmadoolhof buig je je met elkaar over lastige vraagstukken en zoek je samen de weg naar de uitgang. Roofkunst is een veelbesproken onderwerp, zowel binnen als buiten de muren van het museum. Moet het terug? Naar wie? Hoe werkt dit eigenlijk? In het nagesprek dat aansluit op de dilemma’s uit het doolhof geven de directie en het hoofd collectie & onderzoek een inkijkje in hoe het museum hiermee omgaat. En zij horen graag wat de bezoeker bezighoudt. Ook met een date kom je in Museum Volkenkunde snel tot de kern. Wie zonder gespreksstof komt te zitten, vraagt om het ‘Weet wie je date’-boekje en leert de date en het museum op een verdiepende manier kennen. Even tot bezinning komen en jezelf binnenstebuiten keren, kan op de grote paddenstoel tijdens het ‘rupsengoeroe consult’ van kunstenaarscollectief Mona Lisa’s.

Verhalen op zaal en in het depot

Tijdens Museumnacht dompel je je onder in de collectie. Spoken word, muziek en verhalen lichten verschillende objecten verrassend toe. Ontdek deze Museumnacht ook de ‘verborgen’ verhalen van het museum met een exclusief kijkje in het depot. Het museum is groter dan je denkt!

Workshops en good vibes

Al die kunstvormen inspireren tot eigen creativiteit. Zet de handen aan het werk in de workshop embossen en maak een eigen sieraad. Of maak met je lichaam een krachtig muziekstuk in de workshop bodypercussie. Na al die activiteit kun je neerploffen in de museumtuin voor een hapje en een drankje en de sfeervolle zomervibes door band Banda Carumba. In het museumcafé geniet je van de jazzy, warme Kaapverdische en Brazilliaanse sounds met een vleugje soul en jazz door Melissa Fortes.

Het uitgebreide programma van Museumnacht in Museum Volkenkunde is te vinden op www.volkenkunde.nl

Tags

LeidenMuseum VolkenkundeMuseumnachtRegio
Gerelateerde artikelen
Back To Top