Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Stoomtrein Katwijk Leiden

Nostalgie Pinksterweekend bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden
23 mei 20233 minute read

Zodra je het station van Stoomtrein Katwijk binnenloopt, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. In het Pinksterweekend zorgen kostuumgroepen voor een extra nostalgisch tintje. Eerste Pinksterdag staan er Franse klassiekers geparkeerd. Tweede Pinksterdag komen de dames en heren van de “Piepende Wielen” met hun antieke kinderwagens naar Katwijk.

Terug in de tijd

In dit levende museum is altijd al veel te zien en te doen. Je komt binnen in een echt stationsgebouw waar je een ouderwets kaartje koopt. Via het perron kom je in het buitenmuseum waar nog meer historische gebouwen staan. Elk heel uur vertrekt de stoomtrein voor een rit langs het Valkenburgse Meer. Een antieke dieseltrein met open wagens brengt de bezoekers naar de remise en natuurlijk ook weer terug naar het station. Alle gebouwen van het buitenmuseum zijn de moeite waard om te ontdekken omdat er exposities zijn ingericht. Tijdens het Pinksterweekend zorgen leden van kostuumgroepen voor extra sfeer. Eerste Pinksterdag staan er Franse klassieke auto’s geparkeerd. De eigenaren kunnen u van alles vertellen over hun voiture. Tweede Pinksterdag komen leden van de “Piepende Wielen” naar Katwijk. Deze kostuumgroep heeft antieke kinderwagens van de jaren 20 tot en met de jaren 50 van de vorige eeuw verzameld. In prachtige kleding, precies passend bij het tijdperk van de kinderwagen, rijden zij ermee over het terrein van het buitenmuseum en door het binnenmuseum. In de wagens liggen levensechte baby’s. Dat levert heel mooie nostalgische plaatjes op. Jong of oud. Voor iedereen valt er dit weekend veel te genieten.

Helemaal rond het Valkenburgse Meer

In het vernieuwde binnenmuseum staat het materieel fraai opgesteld en is een fraaie expositie ingericht. En het is hier echt fantastisch voor de kinderen. Zij kunnen heerlijk spelen in de grote kidscorner of buiten miniatuurtreinen laten rijden.  Vanaf 2023 rijdt de stoomtrein langs het gehele Valkenburgse Meer.

Nieuwe aanwinsten uit Indonesië

Na bijna 21 jaar zijn zij erin geslaagd twee stoomlocomotieven, ooit gebouwd in Nederland, vier suikerrietlorries en een Simplex railfiets terug te halen naar Nederland om hier gerestaureerd te worden. De locomotieven staan nu tijdelijk opgesteld op een zijspoor. U kunt de locomotieven op een afstandje bewonderen.

Kaartjes

Een kaartje voor volwassenen kost 12 euro. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar betaalt u 9 euro. De jongste kinderen en houders van een museumkaart mogen gratis mee naar binnen. Met het kaartje kunt u twee treinreizen maken en zowel het buiten- als het binnenmuseum bezoeken. U kunt gratis parkeren bij het Valkenburgse Meer.

Tags

MuseumRegioStoomtrein Katwijk LeidenValkenburgValkenburgse meer
Gerelateerde artikelen
Back To Top