Skip to content
Kasteel De Wittenburg maakt ook deel uit van landgoederenroute I. Archieffoto. Fotocredit: gemeente Wassenaar

Dag van het kasteel in Wassenaar

25 mei 20232 minute read

Aanstaande maandag 29 mei, Tweede Pinksterdag, openen landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland de poorten voor het publiek tijdens de landelijke Dag van het Kasteel. Ook Wassenaar doet mee, net als Voorschoten.

Deze editie van Dag van het Kasteel heeft als thema Upstairs/Downstairs en staat in het teken van het personeel van kastelen en buitenplaatsen; koks, huisbewaarders en huispersoneel. Maar ook tuinmannen en poortwachters bijvoorbeeld waren onmisbaar. Juist de verhalen van deze belangrijke personen zijn door de geschiedenis heen verdwenen en vergeten. Daarom worden dit jaar deze mensen en hun werk in de spotlights gezet.

In Voorschoten en Wassenaar wordt op het landgoed de Horsten op verschillende plekken een aantal verhalen verteld over deze vaak onbekende bewoners. Zo komen de luisteraars meer te weten over de historie van de buitenplaatsen van prins Frederik der Nederlanden.

Het programma en de locaties

Tussen 10 uur en 16 uur zal er elk uur een verhaal worden verteld bij het koetshuis op Ter Horst, onderdeel van landgoed de Horsten, ingang Voorschoten. Bij de Seringenberg op hetzelfde landgoed (bereikbaar vanaf de ingang aan de Papeweg) zal een verhaal worden verteld tussen 14 uur en 16 uur op het grasveld ervoor. 

Tussen 10 uur en 16 uur zal elk uur een verhaal te beluisteren zijn bij het Hertenhuisje op landgoed Backershagen, ooit onderdeel van het bezit van prins Frederik.

Alle drie locaties maken ook deel uit van een aantal landgoedwandelingen, waar het hele jaar door van genoten kan worden. Zie www.geschiedenisvanzuidholland.nl/zien-en-doen/activiteiten/

Geïnteresseerd in andere verhalen en kastelen?

In Wassenaar zal op kasteel de Wittenburg een verteller klaar staan. Op Buitenplaats Berbice in Voorschoten worden ook verhalen verteld en kunt u het park bewonderen.

Voor alle details kunt u terecht op de website van de Dag van het Kasteel via www.dagvanhetkasteel.nl.

Wilt u meer weten over prins Frederik, zijn parken en het leven van zowel eigenaar als personeel op de buitenplaats? Kijk dan op de website van de gemeente Wassenaar: www.wassenaar.nl/prins-frederik-parkenroute.


Tags

Dag van het KasteelGemeenteTweede PinksterdagWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top