Wie zijn de bestuurders van ons dorp, wat drijft hen en wat willen ze bijdragen aan ons mooie dorp? In de komende weken zoeken we een antwoord op deze vragen. Onze bestuurders werken in teamverband en vormen samen het College van Burgemeester en Wethouders. Naast grote onderwerpen die samen worden op- en aangepakt heeft eenieder zijn eigen prioriteiten, ideeën, kennis en kunde. Die proberen we boven water te krijgen. Deze week Ronald Zoutendijk, die namens Democratische Liberalen Wassenaar is vertegenwoordigd in het College en ‘cultuur en welzijn’ in zijn portefeuille heeft.
“Van alle combinaties op bestuurlijk niveau denk ik dat ik de mooiste heb! Inclusie, jeugd- en jongerenwerk, cultuur, preventie, vrijwilligerswerk en de Warenar, het zijn maar enkele van de onderwerpen waaraan ik hoop een goede bijdrage te kunnen leveren,” aldus Ronald Zoutendijk, geen onbekende in onze Wassenaarse raadzaal.
In Wassenaar liggen veel vraagstukken op het terrein van welzijn. “De mentale gezondheid van jongeren baart zorgen, zeker na de coronaperiode. Daarom werken wij aan het plan ‘Opgroeien in Wassenaar’. Tijdens de aftrap daarvan hebben we een pizza-avond georganiseerd om te luisteren naar de behoefte van tieners en jongeren en hun ouders. De eerste stappen zijn gezet en binnenkort wordt als experiment een ontmoetings- en activiteitencentrum voor jongeren geopend.”
Maar ook de vergrijzing verdient aandacht. “Het beroep op vrijwilligers, met name mantelzorgers, wordt groter. Daar komt veel bij kijken. Graag ga ik preventief te werk en daarom is het verstandig om te zorgen voor goede algemene en collectieve voorzieningen. Ik ben bijzonder blij met het Sociaal Team Wassenaar dat op dit moment wordt gevormd. Daar kan iedereen terecht met vragen om vervolgens op de juiste plek terecht te komen voor ontmoeting, advies, ondersteuning en hulp.”
Inclusie is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van Ronald en hij heeft zelfs zijn eerste wapenfeit al getekend: “Binnenkort wordt er, na zorgvuldig overleg met onder andere de Stichting Gehandicapten Wassenaar, een openbare rolstoeltoegankelijke wc geplaatst bij het strand. Daarna is het centrum aan de beurt en wellicht ook andere plaatsen in ons dorp.”
Dat Ronald Zoutendijk in zijn portefeuille ‘welzijn’ heeft, is logisch gezien zijn zeer gevarieerde achtergrond. Na een studie aan de sociale academie heeft hij onder andere gewerkt in de drugsopvang, als mentor in een kamertrainingscentrum voor jongeren en als gezinshuisbegeleider. Ook was hij directeur van Kinderhuis De Sonnenburgh in Wassenaar, directeur van een regionaal bureau voor leerplicht, directeur van een charitatief vermogensfonds en bestuurder van een landelijk werkzame organisatie voor hulp bij onbedoelde zwangerschap’. Zijn kracht is zijn kalmte, ook op de meest stressvolle momenten. “Zo kun je altijd blijven luisteren en op de juiste momenten ingrijpen. Het maakt samenwerken een stuk gemakkelijker.”
En dat komt goed van pas, aangezien Ronald veel samenwerkt, niet alleen in het College, maar ook met tal van maatschappelijke organisaties. Ronald werkt als enige wethouder parttime. “Samen met mijn echtgenote Debbie Zoutendijk-Benjamin heb ik drie kinderen, zeven kleinkinderen en één achterkleinkind, met wie ik graag tijd doorbreng. Dit is een ideale combinatie.”
Voor Ronald is ‘cultuur’ een nieuw terrein waar hij zich graag mee bezighoudt. “Met een frisse blik kijk ik naar de ontwikkelingen rondom de Warenar. Wellicht kunnen we daar meer aandacht geven aan ons cultureel erfgoed en onze lokale geschiedenis. Maar laten we vooral de theater- en kunstfunctie koesteren.”
Dat de ‘mens’ altijd centraal staat voor deze wethouder moge duidelijk zijn. “Graag werk ik als initiator en verbinder in diverse netwerken, open en transparant. Het woord ‘zelfredzaamheid’ wil ik daarom graag vervangen door ‘samenredzaamheid’. Samen kunnen we eraan bijdragen dat onze mooie gemeente nog beter wordt!”