Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: PR

Boer zoekt Jou! Initiatief Herenboeren De Vlietstreek officieel van start

Herenboeren De Vlietstreek
30 mei 20232 minute read

Op maandag 15 mei jl. was het dan zo ver, de samenwerking tussen Herenboeren Nederland en de begin mei opgerichte coöperatieve Herenboeren De Vlietstreek werd officieel bezegeld door het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst.
Herenboeren De Vlietstreek gaat zich richten op het werven van aspirant leden in Den Haag,  Wassenaar en Voorschoten. Tegelijkertijd gaat zij op zoek naar geschikte grond in de driehoek Den Haag-Wassenaar-Voorschoten.

Met 17 werkende Herenboerderijen en een kleine 23 in ontwikkeling, is Herenboeren de laatste jaren veel in het nieuws. Maar wat is een Herenboerderij nou precies?
Een Herenboerderij is een duurzaam opererend, kleinschalig coöperatief gemengd bedrijf. Waarbij groenten, fruit, aardappelen, uien, eieren en vlees van runderen, varkens en kippen worden geleverd aan circa 250 gezinnen (500 monden). De weg van grond tot mond is ultra kort, geen verpakking, geen voedselverspilling.
De bodem van ongeveer 15 tot 20 hectare staat centraal, er worden geen pesticiden en kunstmest gebruikt en de dieren kunnen niet alleen natuurlijk gedrag uitoefenen maar hebben ook een functie binnen de kringloop. Biodiversiteit wordt actief gemeten en gestimuleerd.

De leden zijn actief betrokken bij de voedselproductie en hiermee eigenaar, ondernemer, producent en consument tegelijk. Ook wordt gebouwd aan een community met de directe omgeving, tussen de lokale Herenboerderij(en) onderling en met de landelijke beweging.Een Herenboerderij heeft meestal twee (part time) boeren in loondienst. De op vraag gestuurde productie brengt geen financiële prikkel in het systeem. Daarmee worden de productie kosten en opbrengsten verdeeld onder de leden. Dus geen boodschappen meer doen en bij een smaakvol diner voor familie of vrienden over ieder product op tafel wat kunnen vertellen!

Als de boerderij daadwerkelijk opgericht gaat worden, legt elk gezin eenmalig ca. €2500 per gezin in. Voor eenoudergezinnen of alleen gaanden is dit €1250. Daarnaast wordt per mond een wekelijkse contributie van ca. €9 tot €15 gevraagd. Dit laatste bedrag per week is afhankelijk van of je ook eieren & vlees afneemt én welke diversiteit aan producten al geleverd kan worden. 

Ben jij ook geïnteresseerd in het concept van Herenboeren en/of wil je kennismaken met Herenboeren De Vlietstreek, dan kun je meer lezen op de website https://devlietstreek.herenboeren.nl/
Ook kun je daar aangeven dat je bij de eerste informatiebijeenkomst wil zijn op 19 juni 2023 van 20.00 -22.00 uur in het THCC New Babylon (naast het CS Den Haag). 

Tags

HerenboerderijHerenboeren De VlietstreekOprichtingRegioWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top