Wie zijn de bestuurders van ons dorp, wat drijft hen en wat willen ze bijdragen aan ons mooie dorp? In de komende weken zoeken we een antwoord op deze vragen. Onze bestuurders werken in teamverband en vormen samen het College van Burgemeester en Wethouders. Naast grote onderwerpen die samen worden op- en aangepakt heeft eenieder zijn eigen prioriteiten, ideeën, kennis en kunde. Die proberen we boven water te krijgen. Deze week wethouder Ritske Bloemendaal (Amsterdam -1950). Hij vertegenwoordigt D66 én PvdA en heeft wonen, onderwijs en onderwerpen als jeugdzorg, de WMO, Werk en Inkomen en ouderen in zijn portefeuille.
Na een zeer veelzijdige en indrukwekkende carrière was zijn laatste buitenlandplaatsing bij de marine als kapitein ter zee, namelijk militair attaché te Ankara tot 2005. Een militair attaché is onderdeel van de ambassadestaf en onderhoudt namens de Nederlandse overheid de betrekking met het gastland. Na die periode heeft deze van oorsprong Amsterdammer zich 17 jaar geleden in Wassenaar gevestigd. “Vlakbij de zee, waar ik zo van houd!” Hij heeft een passie voor klassieke muziek, zijn drie “schatten van kinderen en lieve vriendin”, maar geeft ook toe dat werken voor hem heel belangrijk is. “Daar komt meteen dat rode gen naar boven, ik lever graag een bijdrage aan de samenleving. De samenwerking met de PvdA is dan ook een makkelijke stap.”
Na zijn middelbare schoolopleiding toog de nog jonge Ritske naar Terschelling om daar een, door hem genoemde, ‘natte opleiding’ te gaan volgen. Toen de dienstplicht zich aankondigde, was het logisch om dat op zee te vervullen. “De 22 maanden plicht werden 32 jaar bij de marine” zegt hij lachend, waarna hij uiteindelijk als attaché in Washington, Tokio en Ankara heeft gewerkt. In deze laatste omgeving kreeg hij een opdracht om de autoriteiten te enthousiasmeren voor de democratie. “Democratie vind ik erg belangrijk. Ik heb mij dan ook meteen aangesloten bij de Democraten 66 op het moment dat ik besloot in Wassenaar te blijven. Zo hoop ik het geleerde zo goed mogelijk in de praktijk te kunnen brengen.”
Hij doorliep allerlei functies in de lokale politiek: van commissielid naar raadslid, fractievoorzitter en werd uiteindelijk wethouder. In zijn eerste 15 maanden wethouderschap heeft hij met zijn collega’s een participatiekompas ontworpen. “Een hulpmiddel waarmee ambtenaren op alle beleidsterreinen de inwonersparticipatie zo goed mogelijk kunnen toepassen”, vertelt hij trots. “Want het betrekken van inwoners vind ik erg belangrijk.” Ook de duurzaamheid en het onderwijs kregen zijn onverdeelde aandacht.
Dat de sociale kant van de politiek hem drijft, blijkt ook uit zijn huidige portefeuille: “Wij werken hard aan het formeren van het Sociaal Team Wassenaar, dat binnenkort wordt gelanceerd. Dit wordt hét gezicht van samenwerking tussen veel lokale organisaties. Als inwoners een vraag hebben over financiële aangelegenheden, mentale of fysieke gezondheid, worden ze niet van het kastje naar de muur gestuurd. Er komt één telefoonnummer en als dat wordt gebeld worden Wassenaarders, zo snel en zo goed als het kan, naar de juiste instantie doorverwezen.”
Ook aan het oplossen van de Wassenaarse woningnood wordt hard gewerkt: “Mijn eerste vergadering als wethouder ging over het project Den Deijl. Daarbij ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Kerkehout en het ANWB-terrein. Het doel is toename van 30% sociale huur en 40% middenhuur, zodat we alle doelgroepen kunnen verwelkomen in Wassenaar.”
Ouderenbeleid staat hoog op de agenda van de wethouder: “Eenzaamheidsbestrijding is zeker in Wassenaar een belangrijk thema. De maatschappij is enorm individualistisch geworden en het aantal ouderen is toegenomen. We willen niemand laten vallen!”
Ritske Bloemendaal maakt zich daarnaast hard voor het versterken van de verbinding tussen het onderwijs en de jeugdzorg. “Samenwerking is een zeer belangrijk thema. Niet alleen voor mij, maar voor het hele college. Met respect goede dialogen voeren en zo tot oplossingen komen: dat is voor mij democratie en politiek. Daar zet ik mij graag voor in!”