Ga naar hoofdinhoud
Baaka alisi: zwarte rijst uit Suriname. Fotocredit: Naturalis Biodiversity Center

25 juni: Keti Koti evenement in Naturalis

Naturalis Biodiversity Center
19 juni 20232 minute read

In Naturalis vindt op zondag 25 juni een programma plaats in het kader van Keti Koti, de viering van 150 jaar wettelijke afschaffing van de slavernij in Suriname en de Antillen op 1 juli aanstaande. In zaal LiveScience staat het museum stil bij de natuurhistorische kanten van Keti Koti en delen van de collectie die uit Suriname komen.

Het gratis toegankelijke programma is voor iedereen vanaf 6 jaar en bestaat uit twee rondes. De eerste ronde start om 13.00 uur, de tweede om 15.00 uur. Er is van alles te zien en te doen!

Heri heri

Tijdens Keti Koti wordt door Surinamers het gerecht heri heri klaargemaakt. Wat is de geschiedenis van de ingrediënten? Hoeveel weten we over de herkomst van deze Afrikaanse knollen? Professor Tinde van Andel, expert op het gebied van planten en hoe ze gebruikt worden, vertelt hier meer over aan de hand van gewassen uit de collectie van Naturalis. Ze vertelt over geschiedenis en het heden, en je kunt je opgedane kennis testen aan de hand van knollen uit de toko.

Rijst neemt in de Surinaamse keuken een centrale plaats in. Promovendus Nicholaas Pinas onderzoekt de bijzondere herkomst van dit gewas en de link met herkomst en verleden aan de hand van de Marronrijstnamen. Na zijn lezing is een bordje BB met R nooit meer zomaar bruine bonen met rijst.

Spin Anansi

Anansi, de slimme spin, beleeft heel veel avonturen in Suriname. Maar deze mythische figuur is niet zomaar een spin: hij neemt een speciale plaats in binnen de Surinaamse orale traditie. Jacintha Groen, de drijvende kracht achter de Keti Koti-vieringen in Leiden, zal het publiek meer over Anansi vertellen. Spinnenexpert Peter van Helsdingen van Naturalis houdt tenslotte een lezing over deze fascinerende dieren.

Het restaurant van Naturalis voert deze dag ter gelegenheid Surinaamse lekkernijen op het menu zoals heri heri, petjil, roti rollen en bojo cheesecake (alles volledig vegetarisch).

Het programma is twee keer te volgen en gratis toegankelijk. De eerste ronde begint om 13.00 uur, de tweede om 15.00 uur. Beleef de viering van Keti Koti in Naturalis!

Tags

Keti KotiLeidenNaturalisNatuurhistorieRegio
Gerelateerde artikelen
Back To Top