Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Herenboeren De Vlietstreek

Veel interesse voor Herenboeren De Vlietstreek

Herenboeren De Vlietstreek
21 juni 20232 minute read

Steeds meer mensen willen zelf bijdragen aan duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel. Daarom kwamen zo’n 60 inwoners uit Wassenaar, Voorschoten en Den Haag maandagavond 19 juni jl. bijeen om dit te bewerkstelligen. Waar? In een conferentiecentrum, in hartje stad.

Wie de strakke vergaderzaal zag in New Babylon, naast Den Haag Centraal, zou het niet direct vermoeden, maar de deelnemers aan deze informatieavond van Herenboeren De Vlietstreek waren samengekomen om met elkaar een boerderij te starten. Onder het landelijke Herenboerenconcept starten lokale initiatieven van 200 tot 250 huishoudens gezamenlijk een coöperatieve boerderij. Deelnemers worden daarmee eigenaar, producent en uiteindelijk ook consument van hun eigen gemengde landbouwbedrijf. Er zijn al 18 werkende Herenboerderijen in Nederland. De professionele boeren op die boerderijen werken in loondienst, en verdienen daarmee een stabiel inkomen.

Zaza Versteeg van Herenboeren Nederland vertelde de deelnemers dat op Herenboerderijen duurzaam voedsel wordt geproduceerd, van minstens biologische kwaliteit. De natuurlijke kringloop wordt daarbij zoveel mogelijk gesloten. Aandacht voor een gezonde bodem, biodiversiteit, en ruimte voor dieren om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen, staan daarbij voorop. Leden van een Herenboerderij helpen de coöperatie draaiende te houden, bijvoorbeeld door de boer te helpen. “Dit is een perfecte avond om onkruid te wieden op de boerderij”, aldus Zaza, terwijl ze een blik naar buiten wierp.

Aan het eind van de informatieavond konden deelnemers een intentieverklaring tekenen. Daarmee gaven ze aan lid te willen worden van de coöperatie wanneer de boerderij start. Een kleine 30 deelnemers, waaronder verschillende Wassenaarders, tekenden direct, en zijn daarmee verzekerd van lidmaatschap. Ze liepen daarna door de glimmende gangen van het pand weer naar buiten, kletsend en dromend over wroetende varkens, verse eitjes en bloemkool van het land.

De komende tijd zal worden gezocht naar een locatie voor de Herenboerderij, in het gebied rond Wassenaar, Voorschoten en Den Haag. Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden op devlietstreek@herenboeren.nl.

Tags

CooperatieDe VlietstreekHerenboeren De VlietstreekRegioWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top