Ga naar hoofdinhoud

Opgroeien in een kansrijke omgeving

23 juni 20232 minute read

In  januari was de directeur van de GGD Haaglanden te gast in de raadscommissie Mens & Maatschappij en zij presenteerde cijfers over het hoge alcoholgebruik bij jongeren in Wassenaar. Ze gaf aan dat er veel wordt gedronken in Wassenaar, dat dit al lang zo is en lijkt ingebakken in de cultuur.

Dat was even schrikken. Maar heel erg verbaasd was ik ook niet.
Je ziet in Wassenaar vaak mensen drinken en ook op ongewone locaties lijkt het normaal om te drinken. Zo is het gebruikelijk op sommige basisscholen dat erbij feestelijke aangelegenheden alcohol voor ouders wordt geschonken. Dit is slechts een voorbeeld, en ik denk dat iedereen wel dergelijke voorbeelden kent.

De afgelopen weken spraken we met professionals die in Wassenaar actief zijn op dit vlak. Een voorbeeld werd gegeven dat als je aan een 3-jarige vraagt om een feestje te tekenen daar vaak ook een glas wijn en bier bij staat. De relatie met alcohol begint al vroeg.

De professionals van t Sport en Preventieakkoord, Indigo en een jeugdverpleegkundige bekrachtigden de woorden van de GGD directeur. Alcohol is al heel lang een probleem in Wassenaar, er gebeurt veel achter de voordeur, het zit in de cultuur, het is makkelijk beschikbaar en jongeren hebben veelal voldoende middelen om alcohol aan te schaffen.
Er gebeuren al een aantal goede dingen in Wassenaar benoemden de professionals, zoals het signaleringsoverleg met onder andere jongerenwerkers en de politie, maar het is toch vooral dweilen met de kraan open.

De GGD directeur benoemde als mogelijke oplossing het IJslandse model, in Nederland uitgevoerd door het Trimbos en het heet hier OKO, Opgroeien in een Kansrijke omgeving. Dit programma is inmiddels uitgerold onder 30 gemeenten in NL. Het programma richt zich erop dat de gezonde keuze, de makkelijke, eerste keuze wordt. De omgeving van jonge mensen richt je zo in dat het normaal gaat worden om het leuk te hebben zonder alcohol. Het is een programma voor de langere tijd waarbij je een interventie toepast en het effect daarvan gelijk meet in samenwerking met de GGD.
Voor de Wassenaarse jongeren van nu en in de toekomst zou het super goed zijn als we daar mee aan de slag gaan.

Heeft u een opmerking of wilt u meepraten over dit onderwerp? Mail naar m.kleizen@wassenaar.nl.

Fractie GroenLinks Wassenaar

Fotocredit: PR

Tags

GemeenteraadGroenLinksIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top