Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Katwijks Museum

La Bohème. Hollandse kunstenaars in Parijs 1866-1874 – Katwijks Museum 2 juli t/m 15 oktober 2023

Katwijks Museum
29 juni 202356 second read

Het Katwijks Museum neemt je deze zomer mee naar wereldstad Parijs. Vier Nederlandse kunstenaars beproefden daar omstreeks 1870 hun geluk: de broers Jacob en Matthijs Maris, Frederik Hendrik Kaemmerer en David Adolphe Constant Artz. In de stad, bij Fontaineblau en Barbizon en aan de Marne vonden ze nieuwe landschappen, jonge Sintivrouwen uit Midden-Europa die poseerden als ‘Italiennes’ en la vie de Bohème van Saint-Germain-des-Prés. Het waren arme, maar productieve jaren.

Italienne met bloemen en vlinders, Jacob Maris (1837-1899). Fotocredit: PR

Na de Frans-Duitse oorlog van 1870 en de Communeopstand van 1871 ging ieder zijn eigen weg, vol van ideeën voor de toekomst. Artz en Kaemmerer vonden nieuwe inspiratie in Katwijk aan Zee. Schilders uit binnen- en buitenland voegden zich bij hen waarna het eenvoudige vissersdorp, dankzij zijn schilderachtige bomschuiten en visservrouwen uitgroeide tot een echte kunstenaarskolonie.

De opbrengst van de enerverende Parijs jaren en het verblijf in Katwijk is deze zomer te zien in het Katwijks Museum.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Tiny de Liefde-Van Brakel, La Bohème. Hollandse kunstenaars in Parijs 1866-1874 (Wbooks Zwolle 2023) €29,95.

Voor nadere informatie: pr@katwijksmuseum.nl en www.katwijksmuseum.nl.

Tags

KatwijkKatwijks MuseumLa BohèmeRegioSchilderkunstTentoonstelling
Gerelateerde artikelen
Back To Top