Ga naar hoofdinhoud

GroenLinks Wassenaar zet zich in voor een duurzame en groene toekomst

6 juli 20232 minute read

Ongeveer tweederde van het particuliere tuinoppervlak is bedekt met tegels, grind en kunst gras. Dus maar eenderde van het tuinoppervlak bestaat uit groen!

GroenLinks Wassenaar is van mening dat groene tuinen een cruciale rol spelen bij het bevorderen van duurzaamheid en het creëren van een groenere gemeente. Door groene tuinen te bevorderen, kan Wassenaar een positieve bijdrage leveren aan het milieu en de leefomgeving van haar inwoners.

Groene tuinen verminderen hittestress door schaduw te bieden en verdamping te bevorderen. Dit helpt om de temperatuur te verlagen en zorgt voor een koelere en aangenamere leefomgeving. Tijdens de hittegolf heb je misschien ook wel gemerkt, dat er een groot verschil in temperatuur is tussen plekken waar bomen staan en waar alleen tegels, auto’s of huizen zijn.

Bovendien helpen groene tuinen bij het opvangen en vasthouden van regenwater, waardoor overstromingen worden voorkomen en het grondwaterpeil wordt aangevuld. Een vijver of een wadi (een kuil of verlaging in je tuin waar je water opvangt) helpt om regenwater op te vangen wat dan in een droge periode door de bodem kan worden opgenomen. Een regenton is ook belangrijk om zo het regenwater op te vangen en te gebruiken in droge periodes.

Naast de milieuvoordelen hebben groene tuinen ook positieve effecten op de gezondheid en het welzijn van mens en dier. Onderzoek heeft aangetoond dat een groene omgeving stress vermindert, de stemming verbetert en de fysieke en mentale gezondheid bevordert

GroenLinks Wassenaar ziet groene tuinen ook als een manier om de gemeenschappelijkheid te versterken. Het delen van kennis en ervaringen met betrekking tot groene tuinen kan de samenwerking tussen buren en buurtbewoners bevorderen. Dit kan leiden tot een sterkere gemeenschap en een gevoel van saamhorigheid.

Om groene tuinen te bevorderen, pleit GroenLinks Wassenaar voor bewustwording en educatie. Het is belangrijk dat inwoners worden geïnformeerd over de voordelen van groene tuinen en worden aangemoedigd om hun eigen tuinen groener te maken. Daarnaast is het van belang dat de gemeente samenwerkt met inwoners, organisaties zoals de Groene meent en bedrijven om groene initiatieven te ondersteunen en te stimuleren. Wil je direct aan de slag, via Natuurmonumenten is een gratis actiepakket te bestellen!

Tags

GemeenteraadGroenLinksIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top