Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Matilde Zijp

Expositie “Bomen” in bibliotheek Merenwijk, Leiden

Matilde Zijp
16 juli 20232 minute read

Planten en bomen zijn al lang een terugkerend motief in mijn tekeningen en schilderijen. Ik ben opgegroeid met oog en respect voor natuur en milieu.

Matilde heeft voor deze expositie de boom gekozen als onderwerp, de boom in al zijn facetten, bomen in het bos, bomen als sterke, dikke, krachtige stammen en als eenzame, kwetsbare boompjes in een leeg landschap. Bomen, boomstammen kleurrijk en expressief of verstild geschilderd in groot en klein formaat.

Bomen zijn vaak een onderwerp in de beeldende kunst. Denk bijvoorbeeld aan de groene kathedraal van Marinus Boezem, 7000 Eichen van Joseph Beuys en recentelijk Bosk in Leeuwarden waarbij zo’n 1200 bomen van verschillend formaat in enorme bakken door de stad worden verplaatst.

In steden en op het platteland is lang geen aandacht geweest voor bomen, wegen en stedenbouw hadden voorrang.

Oude bomen dwingen ontzag af, zijn geschiedenis.  Ooit had ik vanuit mijn atelier op de Haagweg het uitzicht op een enorme beuk, die helaas ook moest wijken. Ik ben hem niet vergeten.

Planten en bomen zijn al lang een terugkerend motief in mijn tekeningen en schilderijen. Ik ben opgegroeid met oog en respect voor natuur en milieu.

Voor deze expositie heb ik de boom gekozen als onderwerp, de boom in al zijn facetten, bomen in het bos, bomen als sterke, dikke, krachtige stammen en als eenzame, kwetsbare boompjes in een leeg landschap. Bomen, boomstammen kleurrijk en expressief of verstild geschilderd in groot en klein formaat. Een deel van dit werk was vorig jaar te zien bij Ars Aemulae.

Matilde Zijp exposeert van  tot 31 juli in de bibliotheek Merenwijk, Rosmolen 4, 217 SJ Leiden.

Tags

Gerelateerde artikelen
Back To Top