Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Stoomtrein Katwijk Leiden

Smalspoormodelbouwdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden
21 augustus 20233 minute read

Al voor de 22e keer organiseert Stoomtrein Katwijk Leiden de smalspoormodelbouwdagen. Dit evenement voor liefhebbers van modeltreinen tussen de grote stoom- en dieseltreinen is uniek. Topmodelbouwers uit binnen- en buitenland brengen hun mooiste modellen, diorama’s en modelbanen mee om te laten zien aan het publiek.

Opening van dit evenement door de ambassadeur van Indonesië

Stoomtrein Katwijk Leiden onderhoudt al jaren een warme en vriendschappelijke band met de ambassadeur en de staf van de ambassade van de Republiek van Indonesië. Het museum heeft daarom de ambassadeur uitgenodigd. De heer Mayerfas komt met enkele leden van zijn staf graag naar het museum om dit evenement feestelijk te openen. Op 17 mei  jl. zijn twee locomotieven, vier suikerrietlorries en een railfiets uit Indonesië aangekomen. De stoomlocomotieven staan op dit moment op een afgesloten deel van het museumterrein. Momenteel loopt een procedure om het asbest in de stoomlocomotieven verantwoord, veilig en volgens de regels te verwijderen. Pas als deze locomotieven veilig getoond kunnen worden aan het publiek zal de komst van deze locomotieven officieel worden gevierd. De ambassadeur en zijn staf zullen dan graag terugkomen. Er zijn ook plannen om jaarlijks een Pasar in het museum te organiseren.

Modelbouw en modelspoor van het hoogste niveau

De smalspoormodelbouwdagen worden al voor de 22e keer georganiseerd en topmodelbouwers uit binnen- en buitenland komen graag naar Valkenburg. Wat dit evenement zo uniek maakt, is dat de modelbouwers hun thema’s vinden in het smalspoor of de wereld van de trams. Dat betekent dat zij hun eigen modellen moeten bouwen. Ook dit jaar is er een groot en gevarieerd aanbod met diverse thema’s uit verschillende landen. Van Nederland, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Zwitserland, Cuba en de Verenigde Staten. Altijd heel bijzonder, sfeervol en met een nostalgische hang naar het verleden. Er komen ook jongere deelnemers met nieuwe en innovatieve technieken. De modelbanen staan opgesteld in de rijtuigenloods en in het museum.

Afrekenen met vooroordelen

Vragen staat vrij. De modelbouwers hebben geen geheimen voor het publiek. Dit jaar worden ook demonstraties modelbouwen gegeven. Zoek je een leuke hobby? De exposanten rekenen af met alle vooroordelen dat modelspoor duur is of dat je minstens een hele grote zolder ter beschikking moet hebben. Er zijn voorbeelden van modelbaantjes op A4 en zelfs A5 formaat. Een vel papier of zelfs de helft daarvan. Kom kijken bij de demo over het bouwen van gebouwen van karton, schuurpapier en wat restjes afval. Je hoeft alleen te investeren in lijm, wat verf en een beetje geduld natuurlijk. Naast  deze demostand staat een grote Franse modelbaan waar deze gebouwtjes op staan.

Helemaal rond het Valkenburgse Meer

Tijdens dit weekend kun je ook elke 45 minuten met de stoomtrein mee voor een ritje om het gehele Valkenburgse Meer. Een antieke dieseltrein met open wagens rijdt elk uur naar de remise. Na de bezichtiging brengt de trein je ook weer terug.

Kaartjes

Een kaartje voor volwassenen kost 12 euro. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar betaalt u 9 euro. De jongste kinderen en houders van een museumkaart mogen gratis mee naar binnen. Met het kaartje kunt u twee treinreizen maken en zowel het buiten- als het binnenmuseum bezoeken. U kunt gratis parkeren bij het Valkenburgse Meer.

Tags

ModelbouwModelspoorRegioSmalspoormodelbouwdagenStoomtrein Katwijk LeidenValkenburgValkenburgse meer
Gerelateerde artikelen
Back To Top