Skip to content
Fotocredit: Jaques Dekker

Overzichtstentoonstelling Jaques Dekker in het DUNAatelier

DUNAatelier
24 september 20232 minute read

Dat er een expositie van zijn werk zou komen in het Katwijkse DUNAatelier, daar stemde Jaques Dekker (1949-2022) nog bij leven en welzijn mee in. Dat hij het moment zelf nu niet meer meemaakt, is bovenal wrang en verdrietig.

Maar tegelijk sluit het naadloos aan bij de thematiek die in veel van zijn schilderijen terugkomt en die ook de rode draad van de tentoonstelling is geworden. Of het nu langzaam wegslijtende rotsformaties, uit elkaar vallende scheepswrakken
of dode vogeltjes waren, vergankelijkheid fascineerde hem een kunstenaarsleven lang.

Dekker genoot zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Zelf schilderen deed hij lange tijd naast zijn baan als docent tekenen en handvaardigheid aan het Katwijkse Pieter Groen College (later het Andreas College), waar hij in 2014 na 37 jaar afscheid nam. Sindsdien was er meer tijd voor vrijwilligerswerk, vooral bij de tentoonstellingscommissie van Museum Noordwijk en als aankoopadviseur voor het Genootschap Oud Noordwijk.

Ook was Dekker onder meer de stuwende kracht achter de Max Liebermann-route in zijn woonplaats, een wandeling langs locaties waar de beroemde Duitse impressionist werkte toen die begin vorige eeuw enkele keren in de badplaats verbleef.

Dekker kocht in de loop der jaren zelf eveneens een indrukwekkende kunstcollectie aan, waarin vooral het werk van door hem bewonderde Hans von Bartels ruim vertegenwoordigd is. In de overzichtstentoonstelling die het Katwijks Museum in 2018 aan deze relatief onbekende Duitser wijdde waren ook enkele bruiklenen uit de verzameling van Dekker te zien.

De expositie in DUNAatelier toont circa veertig olieverfschilderijen, het hoofdbestanddeel van Dekkers oeuvre dat met onder meer aquarellen en etsen nog veel veelzijdiger is. De thematiek vergankelijkheid komt in zes gedaantes terug: scheepswrakken, de zee, Noordwijk, Bretagne, Griekenland en de Kroft, het stukje Noordwijk waar de kunstenaar opgroeide. Een deel van de werken is te koop.

De tentoonstelling is de hele maand oktober op vrijdagen, zaterdagen en zondagen gratis te bezoeken, tussen 13.30 uur en 16.30 uur.

DUNAatelier

Boulevard Zeezijde 31

(Duinplein t/o de Vuurbaak)

2225 BB Katwijk

Tags

DUNAatelierExpositieJaques DekkerKatwijkOverzichtstentoonstellingRegio
Gerelateerde artikelen
Back To Top