Skip to content
Fotocredit: PR

Expositie Atlantikwall in kaart 

DUNAatelier
2 oktober 20233 minute read

Van 7 t/m 29 oktober is in het DUNAatelier in Katwijk aan Zee een expositie te zien met reproducties van unieke kaarten die door de Duitse krijgsmacht gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt bij de planning en aanleg van de Atlantikwall in Zuid-Holland. Deze vijfduizend kilometers lange verdedigingslinie van bunkers en versperringen werd tijdens de 2e Wereldoorlog aangelegd om de bezette westkust van Zuid-Frankrijk tot en met Noorwegen tegen een geallieerde invasie te beschermen.

Binnen deze verdedigingslinie was ook Katwijk van strategisch belang vanwege de ligging aan de Rijn, een kleine zeehaven, de goede infrastructuur in het achterland en het in Den Haag gelegen bestuurscentrum. En het vliegveld Valkenburg. De hele provincie kwam vol te staan met duizenden verdedigingswerken. De kuststrook werd verboden gebied en in bijna alle dorpen en steden verschenen Duitse militairen in het straatbeeld. De bevolking leed zwaar onder hun aanwezigheid. Vanwege de bunkerbouw en vrij schootsveld werden talloze gebouwen gesloopt en natuurgebieden verwoest. Ook werden vanaf 1944 grote stukken land onder water gezet. Tienduizenden mensen verloren hun thuis.

De aanleg van de Atlantikwall is destijds in duizenden topografische en thematische kaarten vastgelegd. Er is slechts een fractie van bewaard gebleven, maar ook deze bieden een schat aan informatie. De 24 exemplaren in deze expositie in combinatie met een audiogids vertellen in een notendop meer over de aanleg van de linie en de Duitse aanwezigheid langs de kust van Zuid-Holland.

Het complete verhaal over Zuid-Holland als onderdeel van de duizenden kilometers lange verdedigingslinie in en na de Tweede Wereldoorlog is door bunkerexperts Arthur van Beveren en Jeroen Rijpsma in boek uitgegeven. Zij selecteerden hiervoor unieke historische kaarten en foto’s over de Duitse bezetting en de impact op de bewoners van deze kustprovincie.

De auteurs deden jarenlang onderzoek in archieven en privécollecties in binnen- en buitenland. Het resultaat is een prachtig boek met 120 originele militaire kaarten en plattegronden en tientallen foto’s, veelal nog niet eerder gepubliceerd. Op thematische wijze behandelt het boek de planning en bouw van de verdedigingswerken, de bezettingsmacht, de gevolgen voor de burgerbevolking, oefeningen en daadwerkelijke strijd te land, ter zee en in de lucht en tenslotte de nasleep van vijf jaar bezetting.

Met deze zowel brede als diepgaande benadering is een nieuw standaardwerk ontstaan dat ook over de provinciegrenzen van Zuid-Holland heen kijkt. Het groot formaat boek telt 328 pagina’s, kost 50 euro en is te koop in het DUNAatelier.

In het souterrain van het DUNAatelier zijn 24 militaire kaarten en plattegronden te zien van de provincie Zuid – Holland. Elke kaart heeft een verhaal van 2,5 minuten die je kunt beluisteren met een simpel apparaatje aan je oor.

DUNAatelier, Duinplein, Boulevard Zeezijde 31 tegenover de vuurtoren in Katwijk. Open vanaf 7 oktober op  vrijdag – zondag, 13.30 – 16.30 uur. Toegang is gratis.

Tags

AtlantikwallAtlantikwall in kaartDUNAatelierExpositieKatwijkRegioTweede Wereldoorlog
Gerelateerde artikelen
Back To Top