Skip to content
Fotocredit: Floor Catshoek, ministerie van OCW

Staatssecretaris Uslu op bezoek bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden
14 oktober 20232 minute read

Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media), die onder andere erfgoedbeleid in haar portefeuille heeft, maakte op woensdag 11 oktober jl. kennis met mobiel erfgoed. Zij werd gastvrij ontvangen bij het historische stationsgebouw van Stoomtrein Katwijk Leiden. Na een bezoek aan het smalspoormuseum en een rit met de stoomtrein vertrok zij met een oude bus en bracht een bezoek aan een historisch schip in Leiden.

Voorzitter Edith den Hartigh van de Stichting Mobiele Collectie Nederland en voorzitter René le Clercq van de Stoomtrein Katwijk Leiden ontvingen de staatssecretaris in het museum aan het Valkenburgse Meer bij Leiden. Het smalspoormuseum wordt geheel gerund door ongeveer 150 vrijwilligers. Tijdens de rondleiding door het museum, de werkplaats en het buitenmuseum had de staatssecretaris een geanimeerd gesprek met enkelen van die vrijwilligers en gaf aan onder de indruk te zijn van hun enthousiasme en gedrevenheid.

Tijdens de rit met de stoomtrein werd de staatssecretaris bijgepraat over enkele zaken die spelen bij het instandhouden en in beweging houden van mobiel erfgoed, zoals het overdragen van kennis en vakmanschap op jongeren, de aantrekkingskracht van mobiel erfgoed op een breed publiek, de behoefte aan ruimte voor het onderdak brengen van mobiel erfgoed en de wijze waarop in de sector mobiel erfgoed verduurzaming wordt opgepakt.

Met een typisch Nederlandse, 55 jaar oude streekbus van de Stichting Haags Bus Museum reisde zij vervolgens naar de Historische Haven Leiden. De bus baarde in Leiden wel enig opzien; veel mensen kenden dit type bus nog van vroeger.

Aangekomen op het Kort Galgewater in Leiden ontvingen de eigenaren en bewoners van het bijna 100 jaar oude motorvrachtschip Antoinette Christina de staatssecretaris. De Antoinette Christina is een van de historische schepen die hier een ligplaats hebben. Zij toonde zich erg geïnteresseerd in de geschiedenis van het schip en wilde vooral graag weten hoe het is om zo’n schip te bewonen. Aan het einde van het bezoek kreeg de staatssecretaris de verklaring over duurzaamheid uitgereikt die recentelijk is opgesteld door de vier koepelorganisaties voor mobiel erfgoed en het beleidsplan van de Stichting Mobiele Collectie Nederland.

Tags

BezoekRegioStaatssecretaris UsluStoomtrein Katwijk LeidenValkenburg
Gerelateerde artikelen
Back To Top