Skip to content
Fotocredit: PR

Focus op beeldhouwer Loek Bos

Kunstgroep Wassenaar
9 december 20234 minute read

Een bijzondere expositie in de Molen in Wassenaar. Drie kunstenaars, Het echtpaar Ann Hall & Koos Leeuwenburg uit Amerika en de Haagse beeldhouwer/schilder Loek Bos. 

Loek’s werk

“Loek Bos is een meester inzet trefzeker uitbeelden van personen in hun dagelijkse bezigheden, soms gestileerd, dan weer realistisch, menigmaal als muzikant, maar ook in bad of op de fiets. Ook mythologische thema’s en dier plastieken zien we in zijn lange loopbaan als beeldhouwer steeds terugkomen. Zijn grote beelden in de openbare ruimte kennen eenzelfde trefzekerheid.”

Interview met Loek: 

Je hebt niet de makkelijkste kunstvorm gekozen?

Loek: “Nee, dat heeft allemaal met de historie te maken. Na de kweekschool ben ik toch 6 jaar in het bedrijfsleven gaan werken.  Omdat mijn jongste broer op de Academie zat, kwam ik op de gedachte ‘verrek, ik kon toch ook goed tekenen’, waarom doe ik dit niet. Ik had het wel naar mijn zin in het bedrijfsleven, maar ben toch ’s avonds naar een opleiding gegaan, hier in Den Haag, dat was een vereniging voor handenarbeid, die opleidingen verzorgd. Dus toen ik het mijn broer zag doen bij de Koninklijke Academie, dacht ik: ’ik wil ook zoiets’. Maar het was niet zo eenvoudig om te gaan tekenen op de tekenacademie. Dat lukte niet, want wij hadden toen al een kind. Ik kon toen wel een MO-akte handvaardigheid gaan halen bij die vereniging. Dat heb ik nooit op de kweekschool gehad, dat leek me wel leuk. Eerst een MO-A en toen een MO-B.  Eigenlijk zou ik dan tekenleraar geworden zijn. 

Op de Academie had ik een paar goeie docenten. Goede beeldhouwers, die mij hebben geïnspireerd. Wat leuk zeg, dat zou ik ook graag willen doen. Eerst braaf mijn aktes gehaald. Uiteindelijk 13 jaar in het onderwijs geweest, maar altijd een kleine baan, zodat ik gelijk ook mijn kunstenaarschap kon uitoefenen. Met mijn eindexamencollectie kon ik al meteen bij een Galerie terecht. Toen heb ik ook besloten om maar 3 dagen te gaan werken en de overige 4 dagen voor mezelf te werken. Dat heb ik 13 jaar gedaan, steeds afbouwend minder uren. Dankzij een goeie mentor op die school in Sassenheim. 

Mijn vrouw Kitty is steeds de motor, zij had een bloeiende praktijk, Ze zei: ‘waarom ga je er niet helemaal voor’. Dat was een behoorlijke stap. Ik had mijn baan voor de zekerheid. Toch heb ik nooit een uur spijt gehad om die grote stap te nemen.

Niet dat ik het onderwijs vervelend vond, maar mijn eigen ding doen was uitdagender. Ik had toen al succes en dat smaakt naar meer en dan kan je grotere dingen gaan doen. Ik kon op grotere opdrachten reageren. Die grotere beelden, hier in Den Haag, staan er een paar. De Indische Tantes (2013) aan het Frederik Hendrikplein. Het beeld van Louis Couperus met Brinio. Ook het beeld van Toon Hermans in Sittard”. En het drie meter hoge beeld van voetballer Aad Mansveld in opdracht van ADO Den Haag. Het beeld moest herkenbaar, dat de speler toont als held en als spelbepaler en organisator van de verdediging. Ook nog 2 Nobelprijswinnaars geportretteerd en niet te vergeten Paul van Vliet, die in Carré staat en hier in Theater Pepijn.

De procedure voor het maken van de bronzen beelden begint met een tekening, waarna uit Styrofoam piepschuim het beeld wordt gevormd. En de eindfase in was. Daarna komt de bronsgieter en die zaagt het beeld in delen. Dan wordt het in brons gegoten en dan ga ik de delen in elkaar lassen.

Ik heb ook veel met hout gewerkt. Hier zie je al die baden.  Heel veel werken ontstaan uit toeval. Mij vrouw stond over het bad gebogen en onze kat stond erbij. Ik zei, ho, ho, even blijven staan. Ik fotografeer je even. Daarna is er een hele serie gemaakt met de badkuip.  

Andere onderwerpen waren veelal muzikanten in allerlei vormen, veel dieren en mensen op een fiets.” In elk beeld zit een verhaal. Ik ben een verhalenverteller.”

In de galerie in de Molen is nu ook een uniek beeld te zien met de titel: ’Ode aan de Kunstenaar‘: Een gevleugelde stier op een gouden streep met penselen (zie foto). Op de achtergrond een zelfportret van Loek met baby.

Een collectie van zijn Oeuvre is uitgebracht in een boek: Loek Bos Beelden. 

De expositie van de drie kunstenaars is t/m zondag 23 december te bezoeken in de galerie in de molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar. Op vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Tekst: Tom Rietveld

Tags

ExpositieGalerie in de MolenKunstgroep WassenaarLoek BosWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top