Skip to content
Werk van Joan Miró. Fotocredit: Museum Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee presenteert tentoonstellings-programma 2024

Museum Beelden aan Zee
20 december 20236 minute read

Met trots presenteert museum Beelden aan Zee het programma voor 2024. In het voorjaar toont het museum een groots overzicht van de sculpturen uit de collectie van kunstverzamelaar Max Vorst met de titel If not now, when?, gevolgd door de eerste museale overzichtstentoonstelling van de sculpturen van Joan Miró in Nederland. Tevens opent de tentoonstelling A Petrified Forest van Hans (Jean) Arp in de Zuidzaal en in het Kabinet de tentoonstelling Hollow Grounds van Karin Arink gevolgd door de sculpturen van Per Abramsen. In september presenteert het museum de tentoonstellingen van Vera Gulikers en Hans Bayens. Daarnaast toont het museum de nieuwe collectieaanwinsten.

In 2024 lanceert museum Beelden aan Zee het internationale, maandelijkse avondprogramma Sensory Sculpture. Het programma waarin jong talent de artistieke dialoog aangaat met grootmeester uit de beeldhouwkunst als Hans Arp, Joan Miró en Edgar Degas.

Grote Zaal

If not now, when? – Collectie Max Vorst

12 april / 8 september 2024

Museum Beelden aan Zee presenteert de internationale groepstentoonstelling If not now, when? met een selectie van ruim zeventig sculpturen en installaties uit de collectie van kunstverzamelaar Max Vorst. De tentoonstelling geeft een indrukwekkend beeld van de ontwikkelingen in de hedendaagse beeldhouwkunst in de eenentwintigste eeuw en toont de diversiteit, originaliteit en hoge kwaliteit van één van de belangrijkste particuliere kunstverzamelingen in Nederland. Niet eerder vond er in een museum een overzichtstentoonstelling plaats van de collectie van Max Vorst.

Joan Miró – Sculptures

20 september 2024 / 2 maart 2025

In het najaar van 2024 organiseert museum Beelden aan Zee de overzichtstentoonstelling Miró Sculptures. Het is de eerste tentoonstelling in een Nederlands museum die volledig aan de fascinerende beelden van deze Spaanse grootmeester is gewijd. Het speelse, experimentele karakter van Joan Miró (1893- 1983) staat daarin centraal. De selectie omvat ca. 50 grote- en kleinere sculpturen in diverse materialen en kwam tot stand dankzij unieke samenwerkingsverbanden met Fundacio Joan Miró in Barcelona, Fondation Maeght, het Design Museum Den Bosch, en een particuliere verzameling. Daarmee richt de presentatie zich op een helder overzicht van de ontwikkeling van Miró’s sculpturale oeuvre dat voor een groot gedeelte bestaat uit geassembleerde en vrolijk beschilderde bronzen beelden.

Kabinet en Zeezaal

Karin Arink – Hollow Grounds

2 februari / 1 april 2024

Karin Arink, winnaar van Per Abramsen Sculptuur Prijs 2023 is vanaf 2 februari 2024 te zien in het Kabinet van museum Beelden aan Zee met haar solotentoonstelling Hollow Gounds. Arink (1967) studeerde aan de Willem de Kooning Academie en aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Per Abramsen

12 april / 8 september 2024

De Rotterdamse beeldhouwer Per Abramsen (1941- 2018) was behalve beeldhouwer ook uitvinder en architect. Die technische en creatieve veelzijdigheid is terug te vinden in zijn omvangrijke oeuvre. Zo werkte hij met een groot aantal materialen waarvan hij de fysieke grenzen onderzocht. Zijn stijl ontwikkelde zich in de jaren zeventig van abstract naar figuratief waarbij hij in zijn zogenaamde ’tafelbeelden’ sociaal maatschappelijke principes verwerkte. In de presentatie van een vijftiental sculpturen nemen deze tafels, die hij een belangrijke, symbolische plaats in het mensenleven toedichtte, een prominente plek in.

Vera Gulikers

20 september 2024 / 2 maart 2025

Eind september presenteert museum Beelden aan Zee de eerste solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Vera Gulikers (1991) in Nederland. In haar sculpturen en schilderijen onderzoekt zij het meisjesachtige en vrouwelijke in de kunst. Haar iconische sculpturen van de kleurrijke vrouwbeelden met slingerende benen als een stofzuigerslang, zijn een ironische verwijzing naar het heersende schoonheidsideaal. Veelal onderzoekt Gulikers het thema van het zelfportret. Verscholen in een hondenlichaam, schilderij, of zwabber kom je haar gezicht tegen. In het Kabinet en de Zeezaal toont het museum zowel haar schilderijen als haar nieuwste en niet eerder getoonde sculpturen.

Zuidzaal

Hans (Jean) Arp – A Petrified Forest

6 maart / 15 december 2024

Museum Beelden aan Zee presenteert in de tentoonstelling A Petrified Forest voor het eerst de 21 gipsen en een bronzen sculptuur Hans Arp (1886 – 1966), die eerder dit jaar zijn geschonken door Stiftung Hans Arp en Sophie Taeuber-Arp e.V.. Veel van deze gipsen zijn nog niet eerder onderzocht of museaal tentoongesteld. De tentoonstelling laat bezoekers kennismaken met de werkwijze van Hans Arp en het materiaal gips dat een sleutelpositie in zijn oeuvre inneemt.

Hans Bayens

19 december 2024 / 2 maart 2025

Hans Bayens (1924 – 2003) wordt ook wel ‘De beeldhouwer van de Nederlandse literatuur’ genoemd. Bayens was niet alleen een veelzijdig en voortreffelijk beeldhouwer die terracotta, gips en brons tot leven wist te wekken, maar eveneens een buitengewoon begenadigd ‘impressionistisch’ schilder en tekenaar met een uitgebreid repertoire aan onderwerpen. Met een selectie van circa 50 beelden wordt een veelzijdig overzicht van zijn oeuvre getoond.

Sensory Sculpture

In Sensory Sculpture gaan getalenteerde jonge Haagse makers en kunstenaars uit verschillende kunstdisciplines de dialoog aan met de grootmeesters van de moderne beeldhouwkunst. De komende vier jaar belooft dit voor 36 edities een bijzondere ervaring! De eerste editie zal plaatsvinden tijdens de tentoonstelling If not now, when?.

Nu te zien

Tom Claassen

t/m 1 april 2024

Beeldhouwer Tom Claassen (1964) zoekt in zijn sculpturen naar de essentie van de vorm. Door het tonen van de archetypische kenmerken van mensen, dieren en objecten reikt hij net voldoende handvatten aan om de voorstelling te kunnen herkennen. Hun vaak grote formaten zorgen ervoor dat je ze als kijker niet kunt missen. Ze hebben vaak ronde, zachte vormen en zijn veelal uitgevoerd in harde materialen als brons, hout, aluminium, kunststof en beton. Behalve humoristisch, zijn de beelden ook vaak vertederend, onbeholpen en soms tragisch.

Narges Mohammadi – The kite that never flew

t/m 28 januari

In het Kabinet toont beeldend kunstenaar Narges Mohammadi (1993) haar nieuwste site specific werk. Mohammadi neemt je met haar installatie mee in het verhaal van de mens achter de vlucht en probeert het moment van kind mogen zijn terug te krijgen. Ze verbeeldt op poëtische wijze de realiteit van de mensen die onder verschrikkelijke omstandigheden de oversteek naar een veiliger leven wagen.

Tirzo Martha – Zitten, zat, gezeten, nu ga ik zwemmen!

t/m 25 februari

Tirzo Martha is terug in museum Beelden aan Zee! Na zijn grote solotentoonstelling No Excuses! in 2017-2018 werkt hij dit najaar in het kader van Studio aan Zee aan twee grote sculpturen die in de lichthof te zien zullen zijn. Net zoals bij al zijn projecten zal Martha ook dit keer samenwerken met diverse groepen mensen uit de samenleving. Hun verschillende achtergronden en kijk op kunst resulteert logischerwijs in bijzonder originele installaties waarin gebruik gemaakt wordt van allerlei materialen en reeds bestaande voorwerpen.

Tags

Den HaagKunstenaarsMuseum Beelden aan ZeeOverzichtRegioTentoonstellingsprogramma
Gerelateerde artikelen
Back To Top