Skip to content
Fotocredit: Stoomtrein Katwijk Leiden

Vintage Märklintreinen bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden
20 december 20233 minute read

Van woensdag 27 tot en met zaterdag 30 december opent Stoomtrein Katwijk Leiden haar deuren voor de winterritten. De koude winterlucht zorgt voor fotogenieke rookpluimen. In het museum staat een grote vintage Märklin modelbaan opgesteld. Op deze baan rijden grote blikken locomotieven rond die tussen de 80 en 100 jaar oud zijn.

Blikken Märklintreinen in schaal 0

Een vrijwilliger van het eerste uur van Stoomtrein Katwijk Leiden heeft na zijn overlijden het museum een enorme collectie Märklintreinen, rails, rollend materieel, seinen en gebouwen geschonken. Niet in schaal H0 dat de meeste mensen wel kennen, maar de oude blikken treinen in de grotere schaal 0. Vanwege de kwetsbaarheid kun je deze treinen eigenlijk alleen nog maar bewonderen in de vitrines van speelgoedmusea over de gehele wereld. De oud-medewerker van het museum wilde zijn treinen juist rijdend aan het publiek tonen. De modellocomotieven, de rijtuigen en al het overige materieel zijn net zo oud als de locomotieven die buiten om het Valkenburgse Meer rijden. Het was speelgoed waar onze (over)grootvaders mee speelden of van droomden. Het opzetten en aansluiten van deze grote modelbaan is een tijdrovende klus geweest. De jongste medewerkers van het museum hebben als eerbetoon aan hem de afgelopen weken hard gewerkt om deze modeltreinen weer rijdend aan het publiek te tonen.

Lekker er even tussenuit tussen Kerst en Oudjaar

Na de Kerstdagen en alle gezelligheid thuis is er vast behoefte om er gezellig op uit te gaan met de hele familie. Een dagje Stoomtrein Katwijk Leiden staat garant voor succes bij jong en oud. De stoomtrein rijdt langs de oevers van het Valkenburgse Meer en de koude winterlucht zorgt voor fotogenieke rookpluimen. Teruggekomen bij het station kun je naar het museum waar overheerlijke oliebollen en warme chocolademelk worden geserveerd op het sfeervolle terras van het museum. Vanaf dit terras heeft u goed zicht op de grote kindercorner waar uw kinderen of kleinkinderen zich heerlijk kunnen vermaken met modeltreinen. In het tentoonstellingsgedeelte van het museum staat de grote Märklin modelbaan opgesteld. Tijdens de winterritten kun je ook op de foto met de Kerstman of kerstvrouw.

Met de museumkaart gratis toegang

Met de museumkaart heeft u gratis toegang en parkeren kan zonder kosten voor de deur. U hoeft niet te reserveren. Zonder museumkaart betaalt u 12 euro voor volwassenen en voor kinderen van 4 t/m 12 jaar betaalt u 9 euro. Met het toegangskaartje kunt u met de stoomtrein mee en het museum bezoeken. De openingstijden voor de winterritten zijn gewijzigd i.v.m. de snel invallende duisternis. De stoomtrein van 16.00 uur komt te vervallen. Het museum is geopend van 10.30 – 17.00 uur. De eerste stoomtrein vertrekt om 11.00 uur en daarna weer elk heel uur. De laatste stoomtrein vertrekt om 15.00 uur. Bij grote drukte wordt om de 45 minuten gereden. De dieseltrein met de open wagens rijdt niet.

Tags

Dagje uitOliebollenRegioStoomtrein Katwijk LeidenValkenburgVintage Märklintreinen
Gerelateerde artikelen
Back To Top