Skip to content
Wim en Jacqueline van der Sluis met hun zoon Wouter en hun kleinkinderen Jerom, Tibeau en Ella uit Kaatsheuvel. Fotocredit: Guus Briinkel/Stoomtrein Katwijk Leiden

Record bezoekersaantal bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden
11 januari 20243 minute read

In 2023 bezochten 34.242 bezoekers het smalspoormuseum in Valkenburg. Ruim 27% meer dan het oude record van 2022. Steeds meer bezoekers weten dit kindvriendelijke museum te vinden. Zaterdag 30 december jl., tijdens de laatste dag van de winterritten, werd de 34.000e bezoeker verwelkomd. Deze eer viel te beurt aan familie van der Sluis uit Oegstgeest die samen met hun zoon en zijn kinderen het museum bezochten.

Bloemen voor familie Van der Sluis uit Oegstgeest

Nietsvermoedend liep familie van der Sluis richting het station van Stoomtrein Katwijk Leiden toen zij werden opgewacht door Guus Brinkel en Peter Soonius van het museum met de mededeling dat zij de 34.000e bezoeker waren. Zij hadden hun kleinkinderen Jerom, Tibeau en Ella met hun zoon Wouter uit Kaatsheuvel op bezoek en wilden graag mee met de stoomtrein. Op het station zijn zij op de foto gegaan met kerstman en zijn vrouw.

Bezoekersaantallen in de lift

Steeds meer bezoekers weten het museum aan het Valkenburgse Meer te vinden en laten hoge beoordelingen achter op het internet. Met 34.242 bezoekers in 2023 steeg het bezoekersaantal met maar liefst ruim 27% t.o.v. 2022.  Een geweldig resultaat als je bedenkt dat het museum in 2023 maar 81 dagen geopend was. Dit is te danken aan de tomeloze inzet van de circa 150 vrijwilligers van 16 – 80+ jaar.  Zij zorgen ervoor dat er steeds weer iets nieuws te zien of te ontdekken valt. Er staat bij dit museum niemand op een loonlijst. Als het museum niet geopend is, wordt er getimmerd, geschilderd of gewerkt aan restauratieprojecten in de grote werkplaats naast het museum. Vanaf Pasen tot en met eind september is het museum weer elk weekend geopend.

Uitbreiding buitenmuseum – een doe- en ontdekpark –

In september 2023 is begonnen met het bouwrijp maken van een terrein van 0,7 hectare waarop de uitbreiding van het buitenmuseum komt. Net als in het reeds gerealiseerde buitenmuseum wordt hierin weer een deel van de grote collectie getoond in een authentieke omgeving. Maar dit nieuwe deel is nog veel meer gericht op de kinderen. De wens van veel kinderen om zelf machinist te zijn, kan hier in vervulling gaan op de 300 meter lange spoorbaan waarop zij zelf mogen rijden. In de speeltuin kunnen zij graven en een eigen spoorbaan bouwen. Een ander hoogtepunt vormt straks een 50 meter lange mijngang waarin de grote collectie ondergronds smalspoormaterieel kan worden bewonderd. Ondanks het feit dat veel werk door de vrijwilligers wordt gedaan en al veel materialen zijn verzameld, vraagt deze uitbreiding een behoorlijke investering van ruim 180.000 euro ex btw.  Voor de financiering van dit project is een speciale folder beschikbaar met informatie voor personen en bedrijven die willen investeren in dit unieke project.

Foto: Guus Brinkel SKL – vrij van rechten

Onderschrift: Wim en Jacqueline van der Sluis met hun zoon Wouter en hun kleinkinderen Jerom, Tibeau en Ella uit Kaatsheuvel

Tags

BezoekersaantallenBuitenmuseumRegioStoomtrein Katwijk LeidenValkenburg zhValkenburgse meer
Gerelateerde artikelen
Back To Top