Skip to content
Fotocredit: Politie Wassenaar

Nieuwe berovingsmethode met scannen van een QR-code

Politie Wassenaar
16 januari 202459 second read

Nieuwe berovingsmethode door middel van het scannen van een QR-code.

Het slachtoffer moet daarbij, onder dwang, geld overmaken door middel van het scannen van een QR. Deze vorm van beroving, met digitaal geld, gaat gepaard met de nodige agressie en dwang om het geld te laten overboeken.

Slachtoffers worden aangesproken en klemgezet, om vervolgens onder dwang te laten zien welke dure kleding of goederen ze bij zich hebben. Daarbij wordt geëist dat het banksaldo kenbaar wordt gemaakt. Bij voldoende saldo wordt er contact gemaakt met een zogenoemde “geldezel”. Deze stuurt naar de belagers een QR-code, waar het geld naar moet worden overgemaakt. Het slachtoffer word dus gedwongen om de QR-code te scannen en zijn geld over te maken.

Een geldezel is een persoon, welke zijn of haar bankrekening ter beschikking stelt voor criminele activiteiten. Het geld wordt veelal tijdelijk overgemaakt naar deze geldezel, waarna de criminelen op een anonieme manier het geld van de rekening halen. De geldezel stelt hiermee zijn bankrekening ter beschikking en dit is strafbaar. Ook kom je als geldezel direct in de problemen bij de banken. Je komt op een zwarte lijst te staan en kan je geen nieuwe rekening meer openen.

Tags

BerovingsmethodebewustwordingJongerenPolitieQR codeWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top