Skip to content
De gemeenteraad in vergadering bijeen. Fotocredit: Wassenaarders.nl

Groen licht voor centrumplan

17 januari 20243 minute read

De gemeenteraad heeft gisteravond groen licht gegeven voor het veelbesproken centrumplan. Hierover moest opnieuw worden gestemd omdat tijdens de raadsvergadering in december de stemmen staakten vanwege een voortijdig vertrek van toenmalig VVD-raadslid Monique van Deursen – van Gool.

Met een stemverhouding van 10 coalitie-stemmen voor en 8 tegenstemmen van de oppositie ging het sein op groen. Dat kwam door afwezigheid van de GroenLinks-fractie en coalitiefractie DLW. Niek Klooster, die aan het begin van de raadsvergadering werd benoemd en geïnstalleerd als nieuw raadslid namens de VVD-fractie, hoefde dus niet de beslissende elfde stem te geven namens de coalitie. Zijn voorgangster – mevrouw Van Deursen – had geen behoefte aan een afscheidsmoment, gaf burgemeester Leendert de Lange aan. In plaats daarvan sprak de burgemeester waarderende woorden over het vertrokken raadslid.

‘Doe waar Wassenaar recht op heeft’

Waarderende woorden klonken ook tijdens de inspraakronde maar die hadden betrekking op het voorliggende centrumplan ofwel de versterking van de dorpskern. Alle aanwezige insprekers spraken hun steun uit voor het centrumplan. “Hopelijk is de waarde van de winkelpanden over een jaar gestegen,” sprak Luc Blok namens Centrummanagement. “Als geen enkel plan goed genoeg is, zijn we zo 10 jaar verder maar dan zijn er geen winkels meer,” waarschuwde centrummanager Femke Zwitser-Verkade. “Doe uw werk. Doe waar Wassenaar recht op heeft,” sprak Andre van Herk namens de Wassenaarse Bedrijven Contactgroep. Andere insprekers en belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld Nationaal Park Hollandse Duinen, spraken eveneens hun steun uit voor het centrumplan.

Die steun kwam er maar het geduld van de insprekers en de overige aanwezigen op de publieke tribune werd wel op de proef gesteld. Jeroen Gankema (Lokaal Wassenaar) deed een verzoek voor een derde termijn en diende een motie in. Die motie betrof een check op de rechtmatige toepassing van de aanbestedingsregels. Gankema trok de rechtmatigheid van de aanbesteding voor het centrumplan in twijfel. “We willen dit door de gemeentelijke accountant laten toetsen en deze kan hierover binnen een week duidelijkheid geven.”

Uitgebreide stemverklaringen

Verantwoordelijk wethouder Laurens van Doeveren (VVD) ontraadde de motie en verklaarde dat de motie feitelijk onjuist was. “De aanbesteding is in het voorjaar van 2022 ingediend. Toen zat het bedrag ruim onder de aanbestedingsdrempel.” Uiteindelijk haalde de motie het niet, met alleen stemmen voor van Lokaal Wassenaar en Hart voor Wassenaar.

Het debat over de motie en het voorliggende centrumplan gaf andermaal aan dat een verbetering van de lokale bestuurscultuur een lang traject vormt. Dat bleek ook tijdens het voorlezen van de stemverklaringen. Er moest zelfs een korte schorsing aan te pas komen om de stemverklaringen tot een goed einde te brengen. Dat kwam doordat mevrouw Annemarie Hofman – de Raad (Lokaal Wassenaar) uitgebreid inhoudelijk motiveerde waarom zij tegen ging stemmen.

‘Bezig met draagvlak bij Wassenaarders’

Na afloop was wethouder Laurens van Doeveren (VVD) in zijn nopjes. “Ik ben ontzettend blij dat de gemeenteraad na zeven jaar praten en participeren het centrumplan heeft aangenomen.” Hij maakte tevens een punt van het draagvlak voor dit plan. “Heel veel inwoners staan erachter. Daar heb ik me op gefocust. Op het draagvlak onder de Wassenaarders. Want daar zijn we als gemeentebestuur mee bezig.”

Tags

CentrumplanDebatGemeenteraadStemmingVersterking dorpskernWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top