Skip to content
Fotocredit: PR

Kunstenaar Ben Jansen laat ijzer leven

Tom Rietveld
14 februari 20243 minute read

Ben Jansen: “Ik zeg altijd gekscherend:  Ik maak beelden van dingen, waar mensen een schop tegen geven. Het gaat dan over schroot. IJzer is mijn lievelingsmateriaal. Ik vind het een soort oermateriaal. Het is heel goed te bewerken. Je kan het lekker slijpen en smeden. Je kan het lassen. Je kan er van alles mee doen.

Fotocredit: PR

In mijn garage heb ik allerlei brokken metaal en schroot en daar zie ik soms wezens in. En dan is het een kwestie van afmaken. Heel belangrijk is het hoe de houding is. De houding is belangrijk om zeggingskracht te krijgen. Het is grof, tegen het abstracte aan. Ik vind, dat de ’kijker’ zelf een oordeel moeten vormen. Soms geef ik er een naam aan.

Veelal hoef je er niet eens zoveel aan te doen. Zoals dit roestig ding. Een oude katrol, die ik bij een afvalverwerker heb gevonden, waar ik wel eens ga struinen. Door er iets aan toe te voegen is het ineens een wezen geworden.

Dit bijvoorbeeld  is heel mooi materiaal. Het is scheepswand. Die stukken haal ik uit de Schelde, dat is een speciaal plekje even voorbij Antwerpen. Daar in de Schelde hebben ze in 1953 een gezonken schip opgeblazen. Het was een Franse cementboot CBR81, geladen met 300 ton cement.  Het cement is in het water hard geworden, waardoor het niet meer in zijn geheel te bergen was. Vandaar, dat er dynamiet aan te pas moest komen. Veel ijzeren stukken van het wrak zijn naar de bodem gezonken en deels door getij verplaatst. Bij laag water zijn er stukken ijzer te vinden, dan ga ik jutten. Het gekke is dat er steeds meer boven komt door het woelige water. Soms kan je niks vinden en dan kom ik een paar maanden later en dan liggen er allemaal mooie stukken ijzer.  Waarschijnlijk hebben ze destijds de hele grote stukken wel geborgen.

In dit kunstwerk, daar zag ik een geisha in.  De buigende houding van het ijzer plus het aanbrengen van een gladde bal, zie je er ineens een geisha in.  Doordat de voorzitter het beeldje op internet had gezet op de site van de Voorschotense Kunstclub kwam een mevrouw uit Amersfoort  naar de Kunstkring in Wassenaar om het te kopen en is ze er dol gelukkig mee.

En dat is dan een prettig idee. Ik heb ooit een compliment gehad met de uitspraak ‘Ben laat ijzer leven’.”

Ben Jansen was één van de kunstenaars van de Voorschotense Kunstkring waarvan in de afgelopen maand werk te zien was in Galerie In de Molen.

Tags

Ben JansenKunstgroep WassenaarRegioVoorschotenVoorschotense Kunstkring
Gerelateerde artikelen
Back To Top