Skip to content

HartvoorWassenaar: Een nieuw patroon met trucs?

26 februari 20243 minute read

De coalitie van VVD,PvdA,D66,CDA en DLW heeft het moeilijk. Een nipte meerderheid met 11 zetels, en een oppositie met 10 zetels, maken dat je als coalitie het altijd met elkaar eens moet zijn. Echter, ze zijn het regelmatig niet eens met elkaar. Niet heel vreemd, wanneer je naar de verschillen tussen de partijen kijkt.

Als gevolg daarvan krijg je heel bijzonder gedrag. Besluiten worden uitgesteld of er worden slechte besluiten genomen en dat kost ook nog eens veel geld. Wij vinden dat niet goed voor Wassenaar.

Wegcategoriseringsplan

Neem het wegcategoriseringsplan. Voor Wassenaar heel belangrijk. Maar binnen de coalitie zijn de meningen verdeeld. De ene coalitiepartij wil zo min mogelijk straten naar 30 km/u, de andere coalitiepartij wil eigenlijk 30 km/u in heel Wassenaar.

HartvoorWassenaar wil, anders dan het wegcategorisering voorstel van de coalitie, de maximum snelheden op de Prinsenweg en Backershagenlaan vaststellen op 30 km/u. De twee andere oppositiepartijen willen dat ook. En daarmee zijn 10 van de 21 zetels tegen het wegcategorisering plan zoals het er nu uitziet. We hebben een aantal verbeteringen proberen aan te brengen, maar de coalitie stemde tegen.

De truc

De coalitie met 11 zetels moest het dus wel eens worden met elkaar om het plan goedgekeurd te krijgen. Maar ze werden het niet eens. Dus moest uitgesteld worden. En daar is een truc op gevonden. De truc heet het “Burgerberaad”. Je spreekt als coalitie af dat je het plan goedkeurt, maar tegelijkertijd de definitieve goedkeuring uitstelt omdat je een “Burgerberaad” organiseert. Dat “Burgerberaad” kost bijna €100.000 en het duurt bijna een jaar. En tegen die tijd weet niemand waar het ook weer overgaat en zijn er alweer bijna verkiezingen.

Goed besturen

Goed besturen is wanneer je goede besluiten neemt. Natuurlijk. Maar slecht is het wanneer je geen besluiten neemt die ook nog eens veel geld kosten. En dat zien we steeds meer.

HartvoorWassenaar

HartvoorWassenaar is altijd duidelijk. Wij willen goed bestuur. En zoals het nu gaat is het niet goed voor Wassenaar. Wat we het afgelopen jaar hebben gezien is dat veel halve beslissingen worden genomen, beslissingen worden uitgesteld en regelmatig worden ook geen beslissingen genomen. De uitzondering is het peperdure centrumplan. Met een meerderheid van 1 stem. Daar mag je als Wassenaar trots op zijn.

Wanneer je er voor kiest om een coalitie met een minimale meerderheid te vormen, neem je ook de verantwoordelijkheid om met die meerderheid te besturen. En dat doet deze coalitie niet.

HartvoorWassenaar hanteert een paar regels. Is het goed voor Wassenaar, is het goed voor de Wassenaarder en wil de Wassenaarder het? Dat heeft ons groot gemaakt en maakt ons nog groter.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Solide

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top