Skip to content
Fotocredit: HelemaalGroen

Zwerfvuilraper Geoff is ‘verslaafd’ aan opruimen

HelemaalGroen
29 maart 20243 minute read

Al jaren woont Geoff Hack (65) naar grote tevredenheid in Wassenaar. Hij werkt als IT-er bij een internationale juridisch-fiscale uitgeverij. Daarnaast is hij een actieve zwerfvuilraper. Hij heeft zich aangesloten bij de rapers die elke zaterdag op pad gaan en starten bij de afvalbakken van het dorp. Dat deed hij nadat hij hen, al wandelend met zijn hond, in groene vestjes gehuld bezig zag. Iets doen voor zijn dorp en ‘een klein verschil’ maken sprak hem aan. Geoff houdt ook zijn eigen buurt schoon want hij kan het opruimen niet laten, wie eenmaal iets ziet liggen kan het niet meer ‘niet zien’. Het werk levert mooie ontmoetingen op met zowel collega-vrijwilligers als dorpsbewoners. Verrassend was dat hij een keer luidruchtig werd toegeroepen door een dame dat hij volgens haar zwerfvuil over het hoofd had gezien.

Fotocredit: HelemaalGroen.nl

Sommige deelnemers lopen samen op te ruimen, Geoff doet dit graag alleen zodat hij zijn hoofd prettig leeg kan maken. Al opruimend verzint hij soms in zijn hoofd verhalen over waar iets vandaan zou kunnen komen, dit werk is dus ook nog eens stimulerend voor zijn fantasie. In zijn jonge jaren was hij lange tijd lid van de Scouting, daar leerde hij veel over omgaan met afval en de natuur. Hoe kunnen we in deze tijd jongeren leren minder rommel om zich heen te gooien, zo vraagt hij zich af..?

Van de gemeente kregen de deelnemers een pasje voor een ondergrondse container zodat ze gemakkelijk hun oogst kwijt kunnen. Geoff doet het niet, maar wie de eigen gelopen route wil registreren op de kaart van Nederland kan de HelemaalGroen App gebruiken:  

Zo werkt dat

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de HelemaalGroen App wanneer je een schoonmaakronde start, dan wordt jouw afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen maakt het lijntje weer groen. Je ziet je eigen route én die van deelnemers uit het hele land www.helemaalgroen.nl  

Dit in 2019 door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. In ons land zijn nu 14.684 deelnemers actief. Iedereen kan meedoen: jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Je bepaalt zelf de route, dan verveelt het nooit. 

In de gemeente Wassenaar zijn nu 31 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen.              

Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland Groen.

Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel 

Tags

HelemaalGroenHelemaalGroen AppOpruimenZwerfafval
Gerelateerde artikelen
Back To Top