Skip to content
Vorig jaar werden de honingbij en de twee metselbijen (rosse en gehoornde) het meest geteld, met de hommels op een flinke achterstand. De telresultaten van dit jaar zijn live te volgen op nationalebijentelling.nl. Fotocredit: Tjomme Fernhout.

Nationale Bijentelling 15 t/m 24 april:

Nationale Bijentelling
9 april 20243 minute read

welke bijen gaan tellers dit jaar zien?

De Nationale Bijentelling roept dit jaar iedereen op om een half uurtje bestuivers te tellen. Dat kan dit jaar tussen 15 en 24 april en overal; in je tuin, op je balkon, of ieder ander groen plekje in de buurt. Onderzoekers hopen zo erachter te komen hoeveel wilde bijen en hommels er momenteel rondvliegen.

De Nationale Bijentelling is dit jaar geen weekend, maar verlengd naar tien dagen. Daarmee is de kans op zonnig weer groter, een voorwaarde voor de bij om uit te vliegen. Ook hebben tellers zo meer mogelijkheden om mee te doen. Door mee te tellen komen onderzoekers meer te weten over hoe het gaat met de diverse wilde bijen, en kunnen ze beter beschermd worden. Wilde bijen zijn alle bijen behalve de ’tamme’ en goed verzorgde honingbij. Juist voor die wilde bijen is bescherming hard nodig: ruim de helft van de 360 soorten in Nederland is bedreigd.

Landelijk bijenonderzoek

Deelnemers kunnen meedoen door in die tien dagen minstens één keer de bijen in hun omgeving te tellen, maar vaker mag ook. Dat kan overal; in de tuin, op het balkon, of ieder ander groen plekje in de buurt. Met behulp van het online telformulier en bijengidsje geven deelnemers de verschillende soorten bijen, hommels en zweefvliegen door. De resultaten zijn live te volgen tussen 15 en 24 april op www.nationalebijentelling.nl.

De telling is voor de onderzoekers een unieke kans om gegevens te verzamelen over het aantal wilde bijen in tuinen en op balkons. Door deze te vergelijken met die van de voorgaande zes edities krijgen ze zo meer inzicht in hoe het gaat met de diverse bijen in ons land. Vorig jaar werden de honingbij en de twee metselbijen (rosse en gehoornde) het meest geteld, met de hommels op een flinke achterstand. De onderzoekers zijn benieuwd welke bestuivers dit jaar het meest gespot worden, en hoeveel.

Extra aandacht nodig

“Hoe meer tellers, hoe beter: zo komen we steeds meer te weten over deze belangrijke bestuivers”, zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis Biodiversity Center. Dat is essentieel, want we kunnen niet zonder ze. “Elke dag eten we planten en producten die mede door wilde bijen zijn geproduceerd, zoals appels en chocola”, legt hij uit. “Bijen laten zien hoe nauw mensen met de natuur zijn verweven. Door mee te tellen, kun je iets terug doen voor de bijen.”

Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk initiatief van Naturalis Biodiversity Center, LandschappenNL en Natuur & Milieu, en wordt mede-georganiseerd door IVN Natuureducatie, EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Het doel is om gezamenlijk meer over bestuivers te weten te komen, zodat we hun beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit onderzoek door wilde bijen te helpen tellen.

Tags

IVN NatuureducatieLandschappenNLNationale BijentellingNaturalis Biodiversity CenterNatuur & MilieuRegio
Gerelateerde artikelen
Back To Top